Wat staat er ons allemaal te wachten qua (Vlaams) onderwijsnieuws in 2019?

Het is onmogelijk de toekomst te voorspellen, maar er zijn wel enkele quasi zekerheden ondertussen over de komende 12 maanden qua onderwijsnieuws. Een klein overzicht:

  • Voorjaar 2019: omdat er geen inschrijvingsdecreet gestemd kon worden onder andere door het ingeroepen belangenconflict door het parlement van de Franstalige Brusselaars, kan het terug behoorlijk pittig worden. De nieuwe stadsbesturen moeten nu snel alle scholen overtuigen al dan niet mee te doen. Los van het capaciteitsprobleem dat er nu al is en enkel erger zal worden. Er zullen wel nieuwe scholen of extra locaties van bestaande scholen komen, maar de vraag zal nog meer worden wie er zal les geven.
  • Kiezen voor een school in het secundair onderwijs zal sowieso moeilijker worden dan voorheen. Niet alleen omdat de modernisering nu ingevoerd wordt, maar ook omdat de verschillen tussen scholen zeer groot kunnen worden. De modernisering liet al veel vrijheid toe, de leerplannen van het GO en Katholiek Onderwijs Vlaanderen geven die vrijheid nu ook aan scholen. Al dan niet geïntegreerd werken, bepaalde keuzeopties wel of niet aanbieden, mens- en maatschappij wel of niet inrichten,…
  • Na Veurne, Roeselare, Tielt en Leuven, zal er wellicht nog meer onrust komen op scholen omdat ze de fusieplannen niet zien zitten die hen van hogerhand opgelegd worden. Die hogerhand zijn dan de schoolbesturen die zelf de dekking van nog hogere hand kwijt zijn. De Vlaamse regering besloot niet verder te gaan met BOS (Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting) en ik zag al op de valreep hoe het personeel van een school deze woorden van minister Crevits tegen hun eigen bestuur gebruikten: “Maar ik vind het niet goed dat je een samenwerking door de strot wil duwen van mensen die dagdagelijks in die scholen staan – leerkrachten en leerlingen.”
  • 26 mei zijn er naast Europese en federale verkiezingen, ook Vlaamse verkiezingen. Dit wil zeggen dat er de komende maanden niet heel veel meer kan beslist worden door de huidige minister van onderwijs en dat er na 26 mei er een nieuwe minister van onderwijs komt of de huidige minister aan een tweede termijn begint.
  • En dan is er 2 september 2019, het start van het nieuwe schooljaar met nieuwe eindtermen, duaal leren dat verder uitgerold wordt en nieuwe lessenroosters in het secundair onderwijs.
  • Ook nieuw is dat vanaf dan enkel nog hogescholen en universiteiten lerarenopleidingen mogen aanbieden. Dit betekent dat de GBP-opleidingen of ook nog vaak ouderwets de D-cursussen aan de CVO’s verdwijnen. Het is vooral uitkijken welk effect dit zal hebben op de inschrijvingen van zij-instromers.
  • 3 december 2019: PISA maakt de nieuwe resultaten bekend. Heb nog geen zicht op hoe goed we het gaan doen, maar de focus zal liggen op leesvaardigheid (en remember PIRLS?).

Het voorgaande is quasi zeker, maar heb ook nog enkele beredeneerde gokken voor jullie. De combinatie van moeizame inschrijvingen met verkiezingen kan er voor zorgen dat onderwijs een belangrijk thema kan worden in de strijd om de kiezer. Minstens 1 zeer grote partij heeft al genoeg signalen gegeven van onderwijs een verkiezingsthema te maken. Verder lijkt het me ook niet ondenkbaar dat er terug discussies zullen zijn rond planlast, lerarentekort en het m-decreet.

Er komen ook nog 2 boeken uit rond onderwijs die mogelijk wat deining kunnen veroorzaken. Het ene verschijnt in februari en zorgt ervoor dat ik zelf steeds zenuwachtiger wordt, het andere verschijnt iets later en is van de hand van Lieven Boeve en vat zijn visie op onderwijs samen. De titel? Het Evangelie volgens Lieven Boeve. Benieuwd op de reacties op beide.

UPDATE: Dirk Van Damme reageerde net op Twitter met enkele aanvullingen:

2 gedachten over “Wat staat er ons allemaal te wachten qua (Vlaams) onderwijsnieuws in 2019?

  1. Pingback: Een klein alternatief, persoonlijk lijstje voor het komende jaar | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.