Een videoles onmiddellijk herbekijken heeft weinig zin

Meer en meer universiteiten en hogescholen nemen hoorcolleges op om die vervolgens met de studenten te delen. We bespreken de effecten hiervan in ons nieuw mytheboek (oeh, spannend), maar een nieuw onderzoek bekijkt het effect van direct opnieuw de les herbekijken. Dat blijkt even zinloos als herlezen.

Waarom zou het niet werken? De kans is groot dat als je iets een tweede of derde keer leest of herbekijkt, je gedachten sneller kunnen afdwalen. Veel beter is om dit alles te combineren met bijvoorbeeld zelf testen te bedenken, retrieval practice,…

Een belangrijke beperking van het onderzoek is dat men onmiddellijk herbekijken onderzocht. Zoals BPS Digest opmerkt kan pauzes tussen het herbekijken misschien wel beter werken vanuit een gespreid herhalen perspectief.

Abstract van het onderzoek:

Material re-exposure (e.g., re-reading) is a popular mnemonic strategy, however, its utility has been questioned. We extend research on re-reading to re-watching – an emerging mnemonic technique given the increased use of recorded lectures today (e.g., in online courses). Consistent with findings from recent investigations of re-reading, there were no benefits of massed re-watching on memory for lecture material and re-watching increased rates of mind wandering. We discuss implications for understanding the cognitive consequences of re-exposure-based mnemonics.

3 gedachten over “Een videoles onmiddellijk herbekijken heeft weinig zin

    • Zeer goede vraag, maar het antwoord schuilt er ook al een stukje in. Als je eerst vaststelt wat je gemist hebt of niet begrepen hebt (wat in feite tot retrieval practice behoort) en dan gericht die stukken herbekijkt, dan werkt dit wellicht een pak beter (maar is het ook niet meer gewoon een tweede keer bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.