Nieuw onderzoek toont het belang van kunsteducatie op school

Een randomized controlled trial (RCT) met 10548 leerlingen in 42 scholen in Houston onderzocht de invloed van kunsteducatie in basis- en middenscholen.

Er zou volgens het onderzoek een duidelijke positieve invloed zijn van kunstlessen op school op:

  • schrijfprestaties
  • meer empathie en begrip voor elkaar bij leerlingen
  • minder disciplinaire problemen,
  • het engagement op school stijgt.

De mate waarin deze verschillende effecten spelen, verschilt en de paper is een beetje slordig in hoe men deze bevindingen rapporteert. Het onderzoek zal wellicht ook al aangeboden zijn voor een wetenschappelijk tijdschrift en ik vermoed dat men hier dan nog werk zal aan hebben.

Je zou nu kunnen denken dat ik blij ben met dit onderzoek. Dit is deels zo, maar ik ben tegelijk ook voorzichtig. In ons nieuw boek spreken we ook onder andere over de transfer van muziek leren op andere domeinen. Los van de vraag of er effect is of niet, beschrijven we hoe dergelijke vraag zeer gevaarlijk kan zijn voor een vak.

Als je vooral kunst en cultuur geeft in functie van iets anders, dan bestaat altijd het risico dat er iemand komt en die stelt of aantoont dat iets anders nog beter is om dat te bereiken. Het maakt kunst en cultuur vooral een middel, terwijl het ook een waarde op zich heeft.

Abstract van het onderzoek:

The recent wave of test-based accountability reforms has negatively impacted the provision of K-12 arts educational experiences. Advocates contend that, in addition to providing intrinsic benefits, the arts can positively influence academic and social development. However, the empirical evidence to support such claims is limited. We conducted a randomized controlled trial with 10,548 3rd-8th grade students who were enrolled in 42 schools that were assigned by lottery to receive substantial influxes of arts education experiences provided through school-community partnerships with local arts organizations, cultural institutions, and teaching-artists. We find that these increases in arts educational experiences significantly reduce the proportion of students receiving disciplinary infractions by 3.6 percentage points, improve STAAR writing achievement by 0.13 of a standard deviation, and increase students’ compassion for others by 0.08 of a standard deviation. For students in elementary schools, which comprise 86 percent of the sample, we find that these arts educational experiences also significantly improve school engagement, college aspirations, and arts-facilitated empathy. These findings provide strong evidence that arts educational experiences can produce significant positive impacts on student academic and social development. Policymakers should consider these multifaced educational benefits when assessing the role and value of the arts in K-12 schools.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.