Mijn studenten vandaag in de media over mogelijke gevolgen van eindtermen basisgeletterdheid

Marlies Tuttens en Sarah Sap, beide studenten aan de Arteveldehogeschool, werkten het voorbije jaar onder mijn begeleiding aan een bachelorproef over de nieuwe eindtermen basisgeletterdheid die op 1 september ingevoerd worden. Hiervoor deden ze zowel een kritische analyse van de eigenlijke eindtermen, als ook verschillende interviews met betrokken actoren uit politiek, onderwijsbeleid en onderzoek.

Hun werk leidde al tot een artikel in Impuls wat op de blog van het tijdschrift als volgt werd samengevat:

Eindtermen basisgeletterdheid: vier mogelijke scenario’s. Hoe zal de eerste graad met de nieuwe eindtermen basisgeletterdheid omgaan? Sarah Sap en Marlies Tuttens

Ik denk dat velen onder ons geïnteresseerd zijn hoe de eerste graad met de nieuwe eindtermen basisgeletterdheid zal omgaan. Sarah Sap en Marlies Tuttens maakten een kritische analyse in Eindtermen basisgeletterdheid: vier mogeljke scenario’s van de mogelijke valkuilen van die nieuwe eindtermen. De invoering van de eindtermen basisgeletterdheid heeft al tot controverse geleid. De overheid hoopt dat zoveel mogelijk leerlingen op individueel niveau die eindtermen halen. Maar een 100%-beheersing kan je toch onmogelijk garanderen, rekening houden met grote heterogeniteit van leerlingen en klasgroepen. Hoe zullen we kijken naar scholen waarvan een groot deel van de leerlingen de eindtermen basisgeletterdheid niet zullen halen? En als ze die eindtermen niet halen, mogen ze dan niet over naar de tweede graad? Moeten ze dan overzitten? De auteurs bespreken vier mogelijke scenario’s.

Nu staan mijn studenten ook in De Morgen en Het Laatste Nieuws met hun werk. Marlies en Sarah spreken zich in hun werk niet uit voor of tegen de eindtermen basisgeletterdheid, maar bekijken op basis van hun gesprekken en analyses wat de gevolgen kunnen zijn. Zoals ik aangeef in De Morgen als reactie: iets om in de gaten te houden de komende tijd.

Een gedachte over “Mijn studenten vandaag in de media over mogelijke gevolgen van eindtermen basisgeletterdheid

  1. Boeiend! Ik ga het werk zeker ’s preciezer nalezen, maar misschien hadden de twee jongedames gerust nóg moediger geweest mogen zijn en zich wél ook oordelend over die kwestie kunnen uitspreken ;-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.