Je oudere broer of zus bepaalt mee je taalvaardigheid

Heb je een oudere zus, dan is de kans groter dat je taalvaardigheid iets beter is dan mocht je zoals mijn broers en zussen een oudere broer hebben (waarvoor sorry, broers en zussen). Dit blijkt uit een nieuw onderzoek dat net werd gepubliceerd in Psychological Science. Op die manier voegt het onderzoek een belangrijke nuance toe aan eerder onderzoek dat suggereerde dat niet de oudste zijn in een gezin, een negatieve invloed had op je taalontwikkeling. Dit blijkt dus vooral met het geslacht van wie voor je kwam te maken te hebben.

BPS Digest vat het onderzoek als volgt samen:

To test these theories, Havron and colleagues looked at data from an ongoing French cohort study called EDEN, which has followed children, and their mothers, from before birth through to age 11. At ages 2, 3 and 5-6, the children’s language skills were measured: at age 2 this simply involved mothers indicating which words their child could say, but at later ages children completed tests such as repeating words and sentences, naming pictures and listing animals. The team analysed the data from 1,276 1154 children who had completed the language tests, including 547 who had an older brother or sister.

The researchers found that, on average, children who had an older sibling had worse language skills than those who didn’t. But as they predicted, the sex of an older sibling was important: kids with older sisters had better language skills than those with older brothers. In fact, a subsequent analysis showed that children with an older sister didn’t actually differ in their language skills from those with no older sibling. On the other hand, the age gap between the siblings didn’t appear to make any difference to language ability after all.

En nu komt de belangrijke vraag: hoe komt dit? Wel, dat weten we niet. Verschillende verklaringen zijn mogelijk, van minder taalvaardige ouders, minder onderlinge, talige interactie tot meisjes die minder aandacht van ouders vragen. De data echter laat niet toe hierover conclusies te rekken.

Nog een belangrijke nuance: ik schreef bewust in de eerste zin ‘iets’ beter, omdat terwijl het effect wel degelijk significant is, het eigenlijke verschil nu ook niet zo groot is.

Abstract van het onderzoek:

The number of older siblings a child has is negatively correlated with the child’s verbal skills, perhaps because of competition for parents’ attention. In the current study, we examined the role of siblings’ sex and age gap as moderating factors, reasoning that they affect older siblings’ tendency to compensate for reduced parental attention. We hypothesized that children with an older sister have better language abilities than children with an older brother, especially when there is a large age gap between the two siblings. We reanalyzed data from the EDEN cohort (N = 1,154) and found that children with an older sister had better language skills than those with an older brother. Contrary to predictions, results showed that the age gap between siblings was not associated with language skills and did not interact with sex. Results suggest that the negative effect of older siblings on language development may be entirely due to the role of older brothers. Our findings invite further research on the mechanisms involved in this effect.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.