Zijn er meer zelfmoorden omdat onze kinderen beter (moeten) scoren op PISA

Kijk, zelfmoord is een zeer beladen en belangrijk thema dat ik van veel te dichtbij ken. Daar ga je niet licht mee om. Daarom dat ik veel moeite had met de uitspraken van David Van Reybrouck in Zwijgen Is Geen Optie waarin hij een causale link suggereert tussen de hoge cijfers voor wiskunde in PISA en de hoge zelfmoordcijfers bij Vlaamse jongeren. Ik geef toe, heb het ook lang gedacht, maar de cijfers tonen iets anders.

Eerst en vooral is er geen sprake dat je op basis van PISA een causale link kan aantonen, je kan hoogstens een correlatie aantonen. Voor wie het verschil niet kent, dit een correlatie:

Maar dat wil niet zeggen dat er geen onderzoek is, die serieuze vragen stelt bij zelfs maar de correlatie die Van Reybrouck stelt. Deze grafiek die Wouter Duyck deelde als reactie toont dat op het moment dat Vlaanderen gelijk aan of beter dan Finland scoorde op PISA voor wiskunde op PISA, er in dat laatste land meer zelfmoorden waren:

Sindsdien zou het in Finland op dat vlak wel beter gaan. Wouter Duyck deelde ook cijfers over de druk die onze kinderen ervaren:

Maar we moeten niet enkel kijken naar PISA. Ook de vierde ronde van het grootschalige jongerenonderzoek van de JOP-monitor (Jongerenonderzoeksplatform), toont dat de belangrijkste oorzaak van verminderd welbevinden bij jongeren niet de school is, maar de thuissituatie. En oja, de meerderheid voelt zich echt wel ok.

Zwijgen is geen optie vind ik een belangrijk uitgangspunt, maar de waarheid heeft zijn rechten ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.