Hoe praat je met kinderen en leerlingen over Corona? Enkele tips.

Het virus-nieuws is overal en berichten als ‘Kinderen moeten niet vrezen, maar hun grootouders wel‘, helpen niet echt. Lees hier de concrete tips vanuit de overheid voor scholen over hoe je best omgaat met het virus.

Dit zijn enkele concrete tips uit het psychologieboek dat Liese Missine, Casper Hulshof en ikzelf aan het afwerken zijn:

  • Luister vooral naar de kinderen en jongeren en stel vragen waardoor ze kunnen aangeven met welke zorgen en vragen ze zelf zitten.
  • Zelfs als de kinderen er niet zelf over beginnen, is het aangewezen te vragen of ze er willen over praten zonder hen hier toe te forceren.
  • Geef hen de kans om hun emoties te uiten. Dit hoeft niet enkel woordelijk te zijn, bijvoorbeeld tekenen kan ook een mogelijkheid zijn. Verstop je eigen emoties ook niet, maar probeer ook die te duiden. Kinderen en jongeren willen graag ook vaak iets positiefs doen. Maak hiervoor eventueel ruimte.
  • Wijs ook op het ongewone en uitzonderlijke karakter van rampen, aanslagen en oorlogen.
  • Blijf bij de feiten en maak het niet dramatischer dan het al is. Hierbij is het ook aangewezen om te wijzen op het gevaar van hoaxes – foutieve verhalen en gemanipuleerde beelden – die al snel de ronde doen. Websites zoals snopes.com of hoaxmelding.nl kunnen je hierbij helpen.
  • Vermijd verwarrende en te complexe verklaringen die het kind nog meer angst en verwarring kunnen bezorgen.
  • Waak erover dat bepaalde kinderen in de groep of klas niet gepest worden omwille van hun overtuigingen, meningen of geloof. Zorg er ook voor dat ze weten dat ze als dit zou gebeuren bij jou terecht komen. Treed ook op als kinderen bepaalde uitspraken doen die andere kinderen kunnen kwetsen door te nuanceren, duiden en aan te geven dat iedereen geschrokken is of geraakt is door het nieuws[i].

[i] Deze tips zijn oa gebaseerd op

 

 

Een gedachte over “Hoe praat je met kinderen en leerlingen over Corona? Enkele tips.

  1. Super! Dat mis ik nu echt, goede informatie over hoe en wat je aan de leerlingen zegt. Vooral aan mijn leerlingen met autisme, die vanuit hun contextblindheid heel wat foute interpretaties kunnen doen. En wat is “regelmatig” je handen wassen eigenlijk? Hoe leg je dat uit aan iemand met autisme… Hoe fijn zou het zijn als onderwijs ons voor morgen wat richtlijnen zou geven hoe je die info op een goede manier geeft en je onrust in die hoofdjes kan voorkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.