Over de opstart bijvoorbeeld in onderwijs: iedereen is zoekende en vergelijken wordt extra moeilijk

Nee, ik weet niet wanneer en nog ook niet hoe we hier in Vlaanderen de scholen terug gaan openen. Ja, ik zou het graag weten en ik hoop dat er snel duidelijkheid komt of beter kan komen door duidelijke evoluties in het verloop van de crisis.

Als je zoals ik de internationale situatie wat volgt, dan kan je behoorlijk tureluurs worden. Terwijl hier bepaalde politici en wetenschappers stellen om de (lagere) scholen als eerste te openen, kiest bijvoorbeeld Oostenrijk om scholen bij de laatste te openen. Terwijl er hier een pleidooi is om niet in te breken in de vakantie, ziet de OESO verschillende landen hier wel voor opteren. Ook op vlak van evalueren zoals al dan niet centrale toetsen afschaffen, zijn er internationaal behoorlijk wat verschillen.

Het ding is: niemand heeft een handboek. We kunnen wel kijken naar de andere landen en regio’s, en zien wat daar het effect is. Tegelijk kunnen we moeilijk op hen wachten. De voorbije weken heb ik vooral weer geleerd hoe complex een onderwijssysteem kan zijn waar bij alles op elkaar inhaakt. Schooljaren verlopen in elk land quasi anders, idem met het verloop van de crisis. Denemarken is ook een van de eerste landen die de maatregelen al behoorlijk snel wil versoepelen, maar werd behoorlijk weinig getroffen door de crisis. En soms liggen de verschillen op plaatsen waar jet het niet zou vermoeden: een van de belangrijke puzzels bij de opening van de scholen is bijvoorbeeld veilig vervoer organiseren. Het laatste wat je bijvoorbeeld wil, zijn overvolle bussen. Dit stukje van de puzzel verschilt niet enkel per land of per regio, maar soms zelfs per stad of gemeente.

De kans dat de druk groot wordt om bepaalde maatregelen te nemen, als men dit in het buitenland doet, is er. Marc Van Ranst gaf aan dat onze scholen sloten bij de lockdown door de keuze van Frankrijk om dit te doen, terwijl hier de wetenschappers er toen niet voor pleitten. Goed informeren, duidelijk afwegen en hopelijk goede keuzes maken, wordt de boodschap…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.