Onmogelijke keuzes

Vandaag staat in De Standaard een pleidooi van een indrukwekkende reeks wetenschappers van zeer uiteenlopende disciplines om de scholen weer te openen voor alle leerlingen, dit terwijl verschillende scholen al lieten weten aan de ouders dat hun kinderen wellicht niet meer naar school zullen gaan voor 1 september. Gisteren versoepelde minister Ben Weyts de maatregelen voor kleuteropvang en als reactie zag ik een pak kwade directeurs die zich afvroegen waarom ze al dat werk gedaan hebben als het opeens toch minder kan. En waarom wel opvang voor 20 kleuters en geen lessen? Ik snap hun woede, maar snap ook waarom de minister dit nu pas kon zeggen.

De voorbije weken hebben me namelijk een paar dingen geleerd:

  • Bij elke stap die gezet wordt is de invloed van de virologen en de GEES enorm.
  • Dit is niet onlogisch als je veiligheid op de eerste plaats wil zetten, iets wat iedereen wil.
  • Alle beslissingen worden met alle sociale partners doorgesproken onder leiding van de minister en gemeenschappelijk genomen. Dit vertraagt soms het proces, maar is nodig om uit 1 mond te spreken.

Het is ongelooflijk zwaar wat ouders, kinderen en scholen op dit moment moeten doorstaan en het wordt vaak niet makkelijker maar moeilijker gemaakt. Eerlijk en ik dank dat ik daar geen geheim verklap: ik wil zelf graag wat de ondertekenaars van de brief in de Standaard bepleiten als het veilig kan, maar ik besef dat die keuze niet aan mij is of ooit was. Vandaag is het terug een Nationale Veiligheidsraad, en terwijl de gemeenschappen kunnen adviseren en bepleiten, hakken zij steeds de knopen door op basis van de adviezen van de GEES.

Een gedachte over “Onmogelijke keuzes

  1. Het zou allemaal wat aangenamer zijn, mochten de adviezen van de virologen en de GEES openbaar gemaakt worden. Nu lijkt het een zwarte doos: De politici nemen beslissingen op basis van adviezen waarvan we nu dan een splintertje te horen of te zien krijgen in interviews met virologen of anderen. Welke adviezen hebben ze gevolgd en welke niet? Waarom?
    Het wordt helemaal grappig (lees: verwarrend) wanneer achteraf een viroloog moet komen uitleggen welke beslissingen een politicus nam, waaronder uiteraard beslissingen die niet overeenstemmen met het door diezelfde viroloog gegeven advies…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.