Een misschien onverwacht voordeel van al dat swipen: kinderen lijken beter te worden in het herkennen van emoties

In tijden waar het uitzonderlijk vaak gaat over het delen van beelden online, zouden we misschien kunnen vergeten dat we ondertussen al een hele reeks kinderen hebben die geboren zijn na de release van de iPhone in 2007. Verschillende van de claims over deze kinderen en jongeren, als waren het bijvoorbeeld digital natives, bleken fout. Toch zagen we in eerder onderzoek wel bijvoorbeeld een verbetering van de waarnemingssnelheid, dit wel ten koste voor een stuk voor logisch denken.

Een nieuwe studie suggereert een nieuw voordeel dat misschien ingaat tegen de intuïtie van veel mensen – eerlijk, ook tegen de mijne en die van de onderzoekers: kinderen bleken in 2017 beter te zijn in het herkennen van emoties op een foto dan hun leeftijdsgenoten 5 jaar eerder in 2012.

Een dergelijke claim is natuurlijk moeilijk te onderzoeken. Er kunnen op die vijf jaar ook wel meer zaken veranderd zijn, maar de onderzoekers vermoeden dat de kinderen een stuk getraind zijn in net de oefeningen die ze hen voorlegden. De vraag hoe dit zich vertaalt naar de dagelijkse praktijk, is opnieuw moeilijk te beantwoorden.

Abstract van het onderzoek:

Key social learning occurs during early childhood with lasting effects throughout the lifespan. In the past 10 years, ownership of mobile technology grew rapidly, particularly in households with young children; this has dramatically changed the early learning landscape. With the ubiquity of mobile devices, many have questioned their effect on the social and emotional learning of children. To explore one aspect of this question, we conducted a cross-temporal comparison to compare two cohorts of sixth graders, one measured in 2012 and another in 2017. Each group took tests, one with still photographs of faces (diagnostic analysis of nonverbal accuracy 2 or DANVA2) and one with videotaped vignettes (the child and adolescent social perception measure or CASP), designed to measure their ability to accurately identify nonverbal emotional cues. We sought to explore whether changes in the early learning environment of the 2017 cohort, who grew up with mobile phones and tablets, could be related to participants’ ability to read nonverbal emotional cues. We found that sixth-grade students in 2017 performed better than sixth-grade students in 2012 on the DANVA2, but not on the CASP. One possible reason participants improved on the test with still photographs is because mediated communication has become more visual and less text based, and sharing photographs of oneself and others is more common. Accordingly participants may be more accurate at interpreting emotional cues in photographs due to a larger exposure to photographs of faces

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.