Hoeveel kosten de schoolsluitingen op lange termijn voor de samenleving? Onderzoek van Hanusheck en Woessman doet duizelen

In het rapport dat de OESO schreef over de invloed van Corona op onderwijs stond een cijfer dat me behoorlijk deed duizelen. De schoolsluitingen in de VS zou op lange termijn de Amerikaanse economie tussen de 14 197 en 27 982 miljard kosten. De cijfers kwamen uit een nog te verschijnen paper van de bekende onderwijseconomen Hanusheck en Woessman. Ondertussen heb ik die paper en de onderzoekers berekenden het mogelijke verlies voor alle G20-landen:

De redenering die de onderzoekers hierbij gebruiken vind je ook bij het persbericht over het onderzoek van die andere onderwijseconoom Kristof De Witte.

Zelf heb ik dubbele gevoelens bij deze berekeningen die voor alle duidelijkheid prognoses zijn. Aan de ene kant betekent school niet voor niks: vrije tijd, als in vrij van economische waarde en is er het belang van een goede gezondheid en een veilige en werkbare schoolomgeving. Dit laatste staat vandaag zwaar onder druk. Anderzijds weet ik wat deze resultaten kunnen betekenen op lange termijn voor gezondheid, geluk en ontwikkeling van een heleboel kinderen en zeker voor de armste lagen in onze bevolking en dat is allesbehalve goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.