Een rapid recommandation over scholen open of dicht: de aanbevelingen en de evidence-based procedure

De voorbije weken werkte ik als panellid mee aan een rapid recommendation van de KU Leuven over scholen al dan niet sluiten tijdens deze pandemie.

Om te begrijpen wat een dergelijke wetenschappelijke aanbeveling is, check de informatie op BMJ:

The Rapid Recommendations team from MAGIC, including The BMJ, will identify and confirm which studies might change practice and are of interest to readers. Researchers will then perform systematic reviews on the benefit and harm of the intervention, baseline risk of important outcomes, and the values and preferences of patients. In parallel a panel including researchers, patients, and doctors will choose the most important outcomes. They will consider the systematic reviews and evaluate the evidence using a GRADE approach, and produce recommendations for practice. The research and recommendations will be submitted to The BMJ for peer review and publication.

Voor alle duidelijkheid het team onder leiding van Bert Aertgeerts heeft de hele procedure zeer nauwgezet gevolgd. Er is momenteel een aanbeveling gedeeld voor het brede publiek en beleid, maar ook het proces voor wetenschappelijke publicatie is in gang gezet. Dit kan je dus niet verwarren met “een groepje” wetenschappers die even hun mening neerpennen, laat staan een open brief, maar wel een gebruikelijke wetenschappelijke procedure om tot onderbouwde aanbevelingen die past bij wat we evidence-based practice noemen.

Je kan de aanbeveling hier downloaden om deze zelf door te nemen.

Een gedachte over “Een rapid recommandation over scholen open of dicht: de aanbevelingen en de evidence-based procedure

  1. Pingback: Nuance, data, feiten en wetenschap! – Het is maar een #tompinie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.