Opvallende elementen in de eindtermen-discussie: wie is er nu voor en wie tegen comprehensief onderwijs?

Terwijl het Corona-virus verder woedt en de werkdruk bij vooral de onderwijsmensen in de tweede en derde graad is toegenomen door de maatregelen tegen het virus, wordt er stevig gebakeleid over de eindtermen die in de tweede graad moeten starten op 1 september 2021 met de uitspraak van de Raad van State vrijdag als nieuw ankerpunt. Gisteren verstuurde Katholiek Onderwijs Vlaanderen een nieuwsbrief waarin ook expliciet de link gelegd werd met de volgende eindtermdiscussie:

Het advies van de Raad van State is uiteraard ook van betekenis voor het ontwikkelproces van de nieuwe eindtermen in het basisonderwijs. In de eerste gesprekken zijn we daar immers op dezelfde moeilijkheden gestoten als bij de opmaak van de eindtermen in het secundair onderwijs.

Dit belooft voor de verdere discussie, want deze opmerking maakt duidelijk hoe hoog de inzet is en waardoor het moeilijk wordt voor de verschillende spelers rond de onderhandelingstafel om tot een vergelijk te komen.

Momenteel woedt er een hele discussie in mijn tijdlijn over de situatie waarbij er 2 te onderscheiden problemen zijn:

 • De overladenheid van het nieuwe, voorgestelde curriculum

 • De timing en vertraging die alles onmogelijk zwaar maakt:

Deze ochtend merkte ik wel iets ironisch op in de huidige gang van zaken. In Vlaanderen hebben we verschillende ‘tracks’, lees in ons geval ASO, TSO, BSO en KSO waarbij we als leerling relatief vroeg een definitieve keuze moeten maken. De meeste andere landen hebben ondertussen een meer comprenhensief systeem waarbij de keuze uitgesteld wordt. In de voorbije jaren was vooral de partij van de huidige minister tegenstander van een evolutie naar een dergelijk comprehensieve aanpak en waren vooral de netten en koepels voorstander van een brede eerste graad en uitgestelde keuze.

Als we nu naar de eindtermen discussie kijken over de overladenheid van het curriculum gaat het naast vrijheid van onderwijs, ook over het verminderen van… de specifieke vorming. Vrij vertaald: de gemeenschappelijkheid neemt toe. Hierdoor lijken we meer te evolueren naar een iets comprehensiever onderwijs georganiseerd door de overheid en dit wordt nu bestreden door een deel van de verdedigers van de uitgestelde keuze?

Het is natuurlijk zoals steeds complexer en de discussie gaat vooral over de vrijheid van onderwijs en wie bepaalt wat er in de scholen gebeurt. Dat zijn belangrijke discussies, maar ze komen nu wel echt ongelegen voor de mensen die het eigenlijke werk moeten doen. Men had in 2018 de modernisering moeten uitstellen, maar dat was terug politiek niet haalbaar een jaar voor de verkiezingen. maar het resultaat is wel dit:

Een gedachte over “Opvallende elementen in de eindtermen-discussie: wie is er nu voor en wie tegen comprehensief onderwijs?

 1. ‘Hierdoor lijken we meer te evolueren naar een iets comprehensiever onderwijs georganiseerd door de overheid en dit wordt nu bestreden door een deel van de verdedigers van de uitgestelde keuze?’
  Is dit wel echt zo?
  De verdedigers van de uitgestelde keuze stellen de evolutie naar iets comprehensiever onderwijs an sich via meer gemeenschappelijkheid in de eerste graad of middenschool niet in vraag. Die gedachte in intussen in alle stilte in VL mainstream geworden.
  Hun kritiek slaat m.i. (1) op de timing en de tijdsdruk van de invoering en (2) de inhoud en de nog steeds dubbelzinnige bedoeling van de basisopties, die al dan niet een voorafname op een studierichting in de 2e en 3e graad mogen/moeten zijn. Scholen maken daar het verschil.
  Een oud zeer dat met deze hervorming/modernisering niet weggewerkt is en dus geregeld de kop zal opsteken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.