De invloed van corona op vals spelen door en… chantage van studenten

Een vreemd verhaal ontdekt deze ochtend via een tweet van Audrey Waters. Ze leidde me naar dit Canadees artikel waarin ruwweg 2 verhaallijnen staan:

  • Nu veel universiteiten noodgedwongen online moeten gaan, neemt het vals spelen erg toe. De ironie is dat voordien er online wellicht net minder vals werd gespeeld omdat het publiek dat voor afstandsonderwijs kiest, vaker ouder is en eerder meer intrinsiek gemotiveerd om iets specifieks bij te leren.
  • Er is een hele markt ontstaan van bedrijven die geld verdienen met het bijstaan van studenten bij het liegen en bedriegen. Het zijn vaak abonnmentsformules waarbij je examenvragen kan vinden van examens of waarbij je diensten kan inroepen om je papers voor jou te laten maken.

Een van dergelijke bedrijven is Chegg, dat zijn omzet zag verdubbelen met het sluiten van de scholen. Officieel is Chegg een tutor site die je helpt met je huiswerk en zegt het bedrijf niet toe te laten dat er vals gespeeld wordt. Er staat in hun policy ook dat ze scholen en universiteiten willen bijstaan in elk integriteitsonderzoek, maar…omdat de tutoren betaald worden per vraag van een student die ze beantwoorden, blijkt de site vol met examenvragen en bijhorende antwoorden te staan.

Dit alles wist ik eerlijk gezegd al, ik schreef er al eerder over op deze blog, maar er staat nog een laatste twist in het artikel dat alles nogal wat donkerder maakt. Er wordt namelijk gewag gemaakt dat studenten die van dergelijke sites gebruik maken ook wel eens een extra minder leuk neveneffect ontdekken. De websites weten vaak wie de studenten zijn én weten dat ze minstens voor een deel hun studie credits niet terecht hebben gekregen. Dit wil dus zeggen dat die studenten chanteerbaar zijn, waarbij er gesteld wordt dat je maar best geabonneerd blijft op hun ‘dienstverlening’ omdat anders gegevens wel eens met de universiteit zou kunnen gedeeld worden. (Zie ook deze wetenschappelijk studie).

Ik weet niet hoe wijdverspreid iets dergelijks is in ons taalgebied. Wijlen Jean-Pierre van Rossem vertelde alvast aan iedereen die het horen wilde hoe hij veel geld verdiende met het schrijven van thesissen en zelfs doctoraten voor anderen. En even googelen toont dat je wel degelijk ook hier dergelijke dienstverlening vrij makkelijk kan vinden online, al wordt er vaak doorgelinkt naar buitenlandse spelers. Sites met samenvattingen en examenvragen bestaan al langer en zijn vaak bij hogescholen en universiteiten bekend.

Voor alle duidelijkheid: veel van dit alles bestond dus al voor Corona en zelfs voor internet, maar er zijn verschillende aanwijzingen dat de problematiek nu een pak groter wordt, althans al zeker in de Engelstalige landen. De ironie is dat ik weet hoeveel instellingen voor hoger onderwijs momenteel worstelen met de veiligheid en betrouwbaarheid van online examineren, terwijl veel van wat ik hier neerpen behoorlijk ‘next level’ is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.