Waarom de komende week spannend kan worden voor het Vlaamse onderwijs

Als ik kijk naar de berichten die ik de voorbije dagen kreeg valt dit vooral op:

  • Veel leraren zijn moe.
  • Veel directies zijn op.
  • Veel leerlingen en ouders snakken naar wat verlichting.

De komende week is er de afkoelingsweek in het secundair onderwijs, maar tegelijk zijn er veel aanwijzingen van mogelijke verhitting. En nee, dan gaat het niet over Corona of over wat ik net beschreef, maar over de eindtermen.

Een kleine vooruitblik:

  • Nu woensdag zal zonder tegenbericht het Vlaams parlement stemmen over de nieuwe eindtermen voor de 2de en 3de graad secundair onderwijs. De kans dat deze goedgekeurd zal worden is heel groot.
  • Donderdag komt de raad van bestuur van het Katholiek onderwijs samen om te beslissen of ze naar het Grondwettelijk Hof zullen stappen. Check hier waarom zij en andere koepels niet tevreden zijn, mocht je dit nog niet weten. Ik vermoed dat ze dit zullen doen, en zij niet alleen. Besef wel dat bijvoorbeeld het GO geen problemen heeft met de nieuwe eindtermen.

En dan… Dan wordt het moeilijker om iets te voorspellen. De eindtermen moeten normaalgesproken op 1 september ingaan, die trein is 2 jaar geleden opgestart. Er zijn voorlopige leerplannen om scholen toch al te laten voorbereiden. Verschillende uitgevers hebben al hun aanbod van hand- en leerboeken.  Er zijn wellicht compromissen mogelijk, waarbij op korte termijn een selectie zou gebeuren. Ik heb verder de voorbije weken verschillende zaken horen passeren die een deus ex machina-effect zou kunnen hebben, maar die horen vooralsnog vooral tot het rijk van geruchten. Evengoed zou het kunnen dat de strijd wel degelijk hard tegen onzacht verder gaat. Dit gaat over wie bepaalt wat onze kinderen kennen en kunnen. Iets waarbij verschillende politici al langer tegenover koepels staan. Dat er ook nog nieuwe eindtermen basisonderwijs moeten bepaald worden, maakt het belang van deze strijd niet kleiner. En in dat geval kan het voor behoorlijke chaos zorgen op de al vermoeide werkvloer.

P.S.: en misschien vraag je je nu af wat ik denk? Zoals je misschien merkte, probeer ik dit neutraal te beschrijven tav de verschillende kampen. Los van het feit dat ik dit altijd nastreef, moet ik nu ook bekennen dat het zo een moeilijke discussie is, dat ik echt niet goed weet wat in dit geval het beste zou zijn.

Een gedachte over “Waarom de komende week spannend kan worden voor het Vlaamse onderwijs

  1. Pingback: En nu? Over de eindtermen. | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.