Een gratis en prima tool om je leerlingen te leren inschatten of nieuws fake is of niet in 20 minuten

Via www.newsevaluator.com kun je gratis een online oefening doen waarbij je leerlingen en misschien ook jezelf beter worden in het herkennen van fake news. De site is weliswaar in het Engels, maar het lijkt me voor veel leerlingen in het secundair of voortgezet onderwijs haalbaar. De online oefening duurt zo een 20 minuten.

Het leuke is dat er ook een heel onderzoek gebeurde naar de effectiviteit van de tool en dat hij wel degelijk een meerwaarde heeft.

Abstract van het onderzoek:

With the rise of misinformation, there is a great need for scalable educational interventions supporting students’ abilities to determine the trustworthiness of digital news. We address this challenge in our study by developing an online intervention tool based on tutorials in civic online reasoning that aims to teach adolescents how to critically assess online information comprising text, videos and images. Our findings from an online intervention with 209 upper secondary students highlight how observational learning and feedback support their ability to read laterally and improve their performance in determining the credibility of digital news and social media posts

Een gedachte over “Een gratis en prima tool om je leerlingen te leren inschatten of nieuws fake is of niet in 20 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.