Nudging, Chatbots and Student Outreach in Higher Education

Leren.Hoe?Zo!

De voorbije week las ik “Bijna alles wat je moet weten over psychologie van kinderen en jongeren” (Lannoocampus 2021), het nieuwe boek van Pedro De Bruyckere, Casper Hulshof en Liese Missinne. In het boek gaan de auteurs o.a. dieper in op hoe kinderen en jongeren zich ontwikkelen als individu, hoe we leren of hoe we ons gedragen. Ik was daarbij vooral getriggerd door een thema dat helemaal op het eind van het boek aan bod komt: behavioral economics en nudging op school.

Nudging is een techniek waarbij door bewust subtiele ingrepen uit te voeren het gedrag van mensen op een voorspelbare manier wordt gewijzigd zonder hierbij de alternatieve opties te verbieden of hen hiervoor bijvoorbeeld ook financieel te belonen. Het begrip werd sinds 2008 breder bekend door het boek van Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness van Richard Thaler en Cass Sunstein. Je kent ongetwijfeld wel…

View original post 938 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.