Wanneer ervaar je meer stress in de kleuterklas?

Kleutergewijs

Als we het beste willen voor onze kleuters, dan moeten we goed zorg dragen voor de volwassenen die hen onder hun vleugels nemen door te vermijden dat ze te veel stress ondervinden. Dat is niet alleen belangrijk voor de persoon zelf. Wanneer een kleuterleerkracht veel stress ondervindt, dan is de kwaliteit van het aanbod in de klas minder goed (vb. Hamre & Pianta, 2004). Ook tonen kleuters vaker moeilijk gedrag. Daarnaast gebruiken gestresseerde leerkrachten meer negatieve en uitsluitende ordemaatregelen.

Drie belangrijke kenmerken van klassituaties met stress

Meer dan 400 kleuterleerkrachten werden onlangs bevraagd in een Amerikaans onderzoek (Clayback & Williford, 2021). Het onderzoek is uniek omdat het een hele omvangrijke lijst van mogelijke stressfactoren onderzocht en deze stressfactoren tegenover elkaar afwoog: kenmerken van de leerkrachten zoals hun persoonlijkheid, de frequentie waarmee ze negatieve gevoelens ervaren, hun overtuigingen, maar ook kenmerken van de kleuterklassen zoals de grootte van de klas, het…

View original post 550 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.