Praten over zelfmoord of juist niet? Enkele mythes onder de loep

Elke dag sterven bijna 3 mensen ten gevolgen van suïcide in Vlaanderen. Gemiddeld 25 suïcidepogingen worden ondernomen per dag. Toch praat niemand erover. Vaak wordt gedacht dat praten over zelfdoding of iemand vragen naar suïcidale gedachten een zelfmoordpoging kan aanmoedigen. Dit is echter een veelvoorkomende mythe die niet wetenschappelijk gefundeerd is. Door de emoties die de persoon ervaart bespreekbaar te maken, schep je net een klimaat waarin deze persoon zijn of haar verhaal kan delen. Hierdoor voelt de persoon met zelfmoordgedachten zich beter begrepen en wordt het isolement doorbroken.

Onderzoek toont aan dat het geloven in deze mythe een negatieve invloed heeft op de intentie om te helpen. Het ontkrachten van deze mythe kan helpen bij het verminderen van de angst om de situatie erger te maken door directe vragen te stellen over zelfmoord. Hierdoor vergroot de waarschijnlijkheid dat familie en vrienden vragen stellen over suïcidale gedachten en plannen aan…

View original post 677 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.