Handig voor op school: Rijke Teksten

Het is al lang een verzuchting van menig leerkracht: ik wil wel aan (begrijpend) lezen werken, maar waar vind ik goeie, rijke teksten?

Vanaf gisteren is het antwoord op die vraag: rijketeksten.org:

Op deze website van de TaalUnie vind je informatie over wat rijke teksten zijn, hoe je ze herkent en waarom het zo belangrijk is ermee te werken. Ook vind je hier voorbeelden van rijke teksten voor leerlingen van 6 tot 18 jaar om jouw taal- en zaakvaklessen mee te verrijken.

Lees zeker hier na wat het verschil is tussen rijke en verarmde teksten:

Leerlingen komen soms in contact met ‘verarmde’ teksten die aangepast of vereenvoudigd zijn voor een bepaald lezerspubliek. Die zijn bijvoorbeeld geschreven met een onderwijsdoel voor ogen, waardoor ze onnatuurlijk kunnen overkomen. Door het geforceerde taalgebruik zijn deze teksten vaak juist moeilijker te begrijpen voor leerlingen. Dat komt omdat leerlingen zelf verbanden moeten leggen tussen de zinnen doordat bijvoorbeeld signaal- en verbindingswoorden zijn weggelaten. Dat komt hun leesbegrip niet ten goede, omdat hun werkgeheugen overbelast raakt. Zo schieten teksten die geschreven zijn voor leerlingen die moeite hebben met lezen soms hun doel voorbij.
Bovendien ontnemen verarmde teksten leerlingen de kans om hun kennis en woordenschat te verbreden en te verruimen. Woorden als ‘daarentegen’ leer je niet in woordenlijstjes, maar door ze geregeld in rijke teksten tegen te komen. Komt in een tekst alleen maar het woord ‘storm’ voor, in plaats van ‘tornado’, ‘windstoot’ of ‘orkaan’? Dan krijgen leerlingen onvoldoende kansen om hun kennis van de wereld te verruimen en te verdiepen.

2 gedachten over “Handig voor op school: Rijke Teksten

  1. Het werken met rijke teksten is absoluut een goede zaak. Maar als we de invulboeken en de bordboeken links zouden laten liggen, zijn er daar ook belangrijke kansen om aan begrijpend lezen te werken. Die zorgen er immers voor dat het niet nodig is om naar een bladindeling en een bladspiegel te leren kijken. En dat is het begin van begrijpend lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.