Misschien moet ik maar weer starten met een ‘het onderwijs moet…’-lijst

Jaren geleden hield ik het een hele tijd bij. Telkens er in de media iemand stelde dat het onderwijs een bepaald probleem moest tackelen, of bepaalde inhouden op school ook aan bod zouden moeten komen, noteerde ik deze. De oproepen zijn nooit echt weggegaan, maar de laatste tijd lijkt het vooral weer toe te nemen. Misschien is het indruk, maar dit zag ik de voorbije dagen passeren:

En terwijl ik het ook wel erg vind dat leerlingen volgens het laatste Apestaartjaren onderzoek te weinig de weg vinden naar de leraar als er iets online hen dwars zit, kwam ook hier op Radio 1 ‘een onderwijs moet’ voorbij.

Misschien moet ik wel het opnieuw beginnen bijhouden voor een tijdje. Tips zijn welkom!

2 gedachten over “Misschien moet ik maar weer starten met een ‘het onderwijs moet…’-lijst

 1. Goedemorgen Pedro,

  Minister Wiersma heeft het Masterplan Basisvaardigheden gelanceerd. Dat zal je niet ontgaan zijn. Interessant is dat hij aangeeft waar mee gestopt moet worden: ‘Vernieuwingsdrift van de bestuurders, alles wat afleidt van de basis is niet goed. Er zijn allerlei dingen over de schutting gegooid (mindfulness, smaaklessen, EHBO, zwemmen, enzovoort) en die komen allemaal op het bordje van de leraar. Dat gaat niet goed en we zien nu wat de prijs is’

  Het is een citaat uit het verslag van een online vragensessie met de minister. Voor meer informatie zie https://vtoi-nvtk.nl/actueel/masterplan-minister-wiersma-meer-regie-en-betere-ondersteuning-door-de-overheid .

  Met vriendelijke groet,

  Judith Goossens

 2. Hi Pedro,

  We publiceerden op Re-story al verschillende artikelen over onderwijs Voor Kristien Bruggeman was de leerkracht herwaarderen een van redenen om een school te starten — Re-story Pleidooi voor verwondering in het onderwijs — Re-story Van rendement naar rendemens in het onderwijs — Re-story Reclaim education! Deze pedagoge moedigt jongeren aan hun leerproces zelf in handen te nemen — Re-story Dissidente jongeren schrijven open brief aan onderwijsminister Ben Weyts — Re-story

  Misschien een gelegenheid voor jou om in je blog/nieuwsbrief ook eens naar Re-story te verwijzen?

  mvg Geert

  ________________________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.