Verveling op school: Oorzaken, gevolgen en wat we eraan kunnen doen

Wanneer we kinderen en jongeren vragen naar hun schooldag, krijgen we wel eens ‘Saai!’ als antwoord. Dit is niet zo verrassend als je weet dat verveling een van de meest frequent gerapporteerde emoties is in een schoolcontext. Zo blijkt uit onderzoek dat leerlingen op school gemiddeld genomen hogere niveaus van verveling ervaren dan dat ze angst, woede, schaamte en soms zelfs plezier ervaren. Daarnaast blijkt uit een studie dat leerlingen uit het secundair onderwijs zich tijdens meer dan de helft van de wiskundelessen vervelen, en gelijkaardige cijfers werden reeds gevonden voor andere vakken.

De bevinding dat verveling op school erg vaak voorkomt, roept mogelijks enkele vragen bij je op: Hoe kunnen we verveling bij leerlingen dan verminderen? Wat is de oorzaak van deze verveling? En is het ervaren van verveling op school eigenlijk wel een probleem? In deze blogpost wordt beoogd een antwoord te geven op deze vragen.

Is het…

View original post 1.138 woorden meer

Een gedachte over “Verveling op school: Oorzaken, gevolgen en wat we eraan kunnen doen

  1. Vanuit mijn ervaring (leerkracht , RT er, directie basisonderwijs) inmiddels met pensioen , had ik vaak het gevoel dat de overgang laatste kleuterklas naar het eerste leerjaar binnen het vakgebied wiskunde om het op zijn zachtst uit te drukken slechts een geringe progressie te weeg brengt bij de kinderen. Ik wil dit even illustreren : ik betrad als directie de klas van het eerste leerjaar . Er werd geapplaudisseerd voor Pieter ( fictieve naam ) want hij was jarig . Even later vertelde ik aan de kinderen dat ik 12 dagen later mijn verjaardag zou vieren. “Wie “ vroeg ik (inmiddels alle vingers in de lucht) “kan mij zeggen op welke dag dat ik dan jarig ben ?”Ook Katrien stak de vinger in de lucht en mocht het antwoord geven ondanks het stilzwijgend nee schudden van een overigens uiterst bekwame juf . Om kort het vervolg te schetsen Katrien gaf het correcte antwoord – de juf kreeg schaamrood hoofd – ik was eens te meer versterkt met de twijfel over de bestaande wiskundemethodiek -en kon me inleven met het gedacht dat Katrien straks bij haar mama haar verhaal kon doen van het juiste antwoord en het applaus van de kinderen van haar klas. Misschien wel dat mama ook een traantje zou wegpinken van blijdschap om haar dochter 👍

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.