Binnenkort gaan er weer een heleboel kinderen naar school, slaap als een goede voorbereiding.

Het is misschien nog even te vroeg om erover te beginnen, maar 1 september nadert snel. Verwacht je binnenkort dus weer aan de beelden van huilende kindjes en/of ouders die een eerste keer naar school gaan. Maar hoe kan je dit voorkomen? Tenminste toch die aanpassingsproblemen van de kinderen?

Nieuw onderzoek gepubliceerd in Pediatrics van een team van onderzoekers onder leiding van Doug Teti, suggereert – terug – het belang van gezonde slaapgewoontes bij jonge kinderen. Wat zijn dan die gezonde slaaproutines: elke nacht consequent minstens 10u slaap. Hiervoor keken ze naar data van slimme horloges van 220 kindjes over een langere periode. Toch moet ik wel waarschuwen dat het design vooral een correlatie toont.

“We ontdekten dat kinderen die regelmatig 10 of meer uren slaap per nacht hadden, vooral voordat het kleuterschooljaar begon, de neiging hadden om dat meer optimale slaappatroon te behouden gedurende hun volledige kleuterschooljaar,” zei Teti. “Dit heeft belangrijke implicaties voor iedereen die geïnteresseerd is in het bevorderen van gezondere slaappatronen bij kinderen die de overgang maken naar het eerste schooljaar; ouders moeten doen wat ze kunnen om hun kinderen te helpen regelmatig de meeste – zo niet alle – van hun slaap te krijgen tijdens de nachtelijke uren voordat het schooljaar zelfs maar begint.”

En nu weet je waarom ik deze post al vandaag wou delen!

Abstract van het onderzoek:

OBJECTIVES
The current study examined longitudinal linkages between child sleep duration and children’s socioemotional, learning engagement, executive functioning, and academic outcomes across the full kindergarten (K) year.

METHODS
A measurement-burst design was employed to examine 3 different measures of child sleep duration in 7-day bursts at pre-K (July–August), early K (late September), mid-K (late November), and late K (mid-to-late April), using wrist actigraphy. These measures included mean amounts of child sleep per 24-hour period across the full week, proportion of 24-hour periods per week that children slept 10 or more hours, and proportion of nighttime sleep periods per week that children slept 10 or more hours. Children’s outcomes at early, mid-, and late K were provided by their K teachers blind to children’s sleep histories, and by assessments administered by project staff.

RESULTS
Among the 3 sleep measures examined, regularity of nighttime sleep in which children slept 10 or more hours per night, especially at pre-K, consistently predicted more favorable K outcomes in both socioemotional, learning engagement, and academic domains. Results suggested that establishing healthy nighttime sleep habits before K start was especially promotive of better K adjustment across the full K year. These findings were controlled for income-to-poverty threshold ratios, child health status, and number of missed school days.

CONCLUSIONS
Efforts to promote a favorable transition to first-time schooling should pay particular attention to sleep hygiene and regularity of 10-plus hours of nightly child sleep established before the start of K.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.