Buiten de Krijtlijnen: Leven, leren en werken in 2050

Droom jij ook wel eens van hoe het leven in de toekomst er zal uitzien? Zullen we nog moeten werken? Hoe zal dat werk er dan uitzien? Hoe ingrijpend zal ons leven veranderd zijn over pakweg 30 jaar?

De Vlaamse Overheid ging op zoek naar antwoorden en startte daarom met het transiteproject leven, leren en werken in 2050. De departementen Werk en Onderwijs stelden als startpunt een werkgroep samen van vernieuwers en koplopers om een visie uit te schrijven. Die visie werd het vetrekpunt voor negen experimenten, om de ideeën die uit die visienota kwamen te toetsen aan de realiteit.

En hoewel deze denkoefening waarschijnlijk nooit een echt eindpunt zal hebben, vonden wij het toch meer dan interessant om eens samen te zitten over de initiële tussenstand. Wat leverde deze denkoefening en de experimenten op? Hoe zullen we leven, leren en werken over een kleine 30 jaar, in 2050. Drie actoren uit dit transitieproject geven de antwoorden.

Eline Vermeersch werkt bij Europa WSE en beheert daar mee het Europees Sociaal Fonds. Eline is daar al enkele jaren actief rond sociale innovatie en systeeminnovatie. Samen met collega’s brengt zij partners samen rond maatschappelijke uitdagingen om samen met hen op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Van hieruit zet zij mee de lijnen uit van het transitieprogramma leven, leren en werken in 2050

Bert Smits is sociaal pedagoog en social entrepeneur. Hij is mede-oprichter en Doorbraakarchitect bij Tweeperenboom. Hij bouwt vitale coalities en is begeesterd door leren en onderwijs. Vanuit Tweeperenboom was Bert betrokken bij het transitieproject als procesbegeleider van onder meer de experimenten.

Femke Houbrechts is sociaal innovator en educatief medewerker bij Konekt vzw, een organisatie die zich inzet voor inclusie binnen leven, leren en werken. Femke richt zich vooral op inclusie binnen onderwijs en leren voor jongeren. Vanuit deze expertise was zij de voorbije drie jaar projectmedewerker in het transitieproject ‘Hotspots voor talent’.  Een project dat experimenteerde met inclusieve leerhubs, die radicaal vertrokken vanuit een krachtgerichte mindset.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.