Een gedachte over “Waarom we (misschien) allemaal last hebben van het Dunning-Kruger effect (BBC-video)

 1. Met het risico dat ik een ban krijg vanwege het gebruik van een tool waar iedereen het de afgelopen weken té veel over gehad heeft. Ik vroeg ChatGPT of het Dunning-Kruger effect wel bestaat en kreeg dit als antwoord:

  “De wetenschappelijke gemeenschap is verdeeld over de vraag of het Dunning-Kruger effect daadwerkelijk bestaat. Sommige onderzoekers stellen dat het effect inderdaad bestaat en dat het een belangrijk fenomeen is om te begrijpen, terwijl andere onderzoekers stellen dat het effect niet sterk genoeg onderbouwd is en dat het niet goed past binnen de huidige wetenschappelijke kennis.

  Er zijn verschillende redenen waarom sommige onderzoekers twijfelen aan het bestaan van het Dunning-Kruger effect. Ten eerste suggereren sommige studies dat het effect niet zo sterk is als eerder gedacht en dat het alleen van toepassing is op bepaalde soorten taken en onderwerpen. Ten tweede stellen sommige onderzoekers dat het effect niet altijd voorkomt en dat mensen soms juist onderschatting van hun prestatie hebben, in plaats van overschatting. En ten derde stellen sommige onderzoekers dat het effect mogelijk verklaard kan worden door andere factoren, zoals persoonlijkheid en omgeving, in plaats van alleen kennis en vaardigheden.

  Hoewel er dus enige twijfel bestaat over het bestaan van het Dunning-Kruger effect, is het wel een interessant en belangrijk fenomeen om te onderzoeken en te begrijpen. Het kan bijdragen aan ons inzicht in zelfbewustzijn en prestaties, en het kan helpen om fouten en misverstanden te voorkomen.”

  Toen ik daarna vroeg voor een paar studies die het effect in twijfel trekken, kreeg ik netjes een drietal studies met toelichting van welke beperkingen in die studie gevonden waren. Dunning was zelf van alle drie de studies co-auteur. Toen ik daarop vroeg of dat betekende dat Dunning dus zijn eigen theorie ter discussie stelde was het antwoord bevestigend:
  “Ja, dat klopt. David Dunning is een van de onderzoekers die het Dunning-Kruger effect heeft ontdekt, maar hij stelt ook dat het effect niet altijd voorkomt en dat het afhankelijk is van specifieke omstandigheden en individuele verschillen.”

  Als we onze studenten of docenten dus zouden kunnen aanleren om 3 simple vragen te stellen, dan hoef jij minder boeken te schrijven. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.