Spaced practice werkt, maar je leerlingen doen het niet. Deze aanpak kan helpen! (gastblog Jeroen Janssen)

Deze post verscheen eerst op de blog van de vakgroep Educatie van de Universiteit Utrecht, check de hele blog om dagelijks bij te leten over onderzoek en onderwijskunde!

De effecten van spaced practice zijn goed gedocumenteerd. Toch lukt het studenten niet altijd om deze strategie te volgen: zij stellen het studeerwerk uit tot vlak voor de toets. In een recent experiment dat onlangs verscheen in Economics of Education Review beschrijven Amann en Rzepka een experiment waarbij studenten in de experimentele groep regelmatig een prompt (zie afbeelding) ontvingen om zichzelf een doel te stellen een aantal oefeningen te maken ter voorbereiding op een quiz die meetelt voor hun eindcijfer. De resultaten laten zien dat het regelmatig aanbieden van prompts ervoor zorgt dat studenten meer oefeningen gaan maken en meer tijd doorbrengen in de elektronische leeromgeving van de cursus. Dit heeft als resultaat dat studenten in de experimentele groep ook hogere tentamencijfers halen.

Het abstract

Previous literature has shown that task-based goal-setting and distributed learning is beneficial to university-level course performance. We investigate the effects of making these insights salient to students by sending out goal-setting prompts in a blended learning environment with bi-weekly quizzes. The randomized field experiment in a large mandatory economics course shows promising results: the treated students outperform the control group. They are 18.8% (0.20 SD) more likely to pass the exam and earn 6.7% (0.19 SD) more points on the exam. While we cannot causally disentangle the effects of goal-setting from the prompt sent, we observe that treated students use the online learning platform earlier in the semester and attempt more online exercises compared to the control group. The heterogeneity analysis suggests that higher treatment effects are associated with low performance at the beginning of the course.

Een gedachte over “Spaced practice werkt, maar je leerlingen doen het niet. Deze aanpak kan helpen! (gastblog Jeroen Janssen)

  1. Beste Jeroen,

    Interessant, maar ik vraag me af hoe dit is geïmplementeerd in Moodle? Is het een eenmalige actie waarop wekelijks reminders worden gestuurd (heb jij al x taken gemaakt) of is dit een x-wekelijkse input die voor een periode regelmatig vragen stelt of je je doelen hebt gehaald. Staat dit in het artikel of is dit bekend? Of is een link naar het artikel beschikbaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.