Een groot onderzoek naar het stimuleren van ondernemerschap in (hoger) onderwijs

Gisteren zag ik als trotse co-promotor voor de eerste keer een Ph.D-student van me promoveren. Dr Bart Derre heeft na jaren hard zwoegen zijn titel binnengehaald. Er werd tijdens de verdediging vaak verwezen naar het letterlijke gewicht van het werk. 1,2 kilo. Gelukkig is de pdf-versie van het doctoraat gewoon ook maar een bestand.

Alhoewel, maar een bestand. In de 523 pagina’s, ontwerpt Bart een aanpak om het ondernemerschap in hoger onderwijs effectief aan te pakken.

Er zijn twee redenen waarom je dit werk best doorneemt:

  • Als je de aanpak van je onderwijs – liefst als team – wil verbeteren naar evidence-informed en datagedreven.
  • Als je een nieuwe evolutie wil ontdekken in design research. Bart heeft namelijk de aanpak die onder andere aan de Technische Universiteit van Eindhoven populair is, succesvol getracht te combineren met een meer kwantitatieve aanpak uit andere onderzoeksparadigma’s.

De eerste reden kan een positief effect hebben op onderwijs en het ondernemerschap van vele toekomstige studenten. Maar… ik vermoed dat de impact van het tweede wellicht nog wel eens een pak groter zou kunnen zijn in de wetenschap. Ondertussen heeft de kersverse Dr. al een eerste citatie te pakken. Er zijn concrete plannen voor enkele artikels en vervolgstappen. Wordt dus vervolgd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.