Luister eens of je mij kan horen

Eens een wat andere blog op Opgroeien, maar mag wel eens op een zaterdag.

Er zijn honderden geluiden om ons heen. We horen voortdurend, elke dag en een hele dag lang. Soms gebeurt dit horen onbewust, soms gebeurt dit bewust. In het laatste geval zouden we dan kunnen spreken van luisteren. Een maatschappij kan maar draaien als haar leden naar elkaar luisteren, mensen kunnen maar samen werken als ze naar elkaar luisteren. Maar doen we dat eigenlijk wel, dat luisteren?

Zoals hierboven reeds aangehaald, is er een verschil tussen horen en luisteren. Horen kan beschouwd worden als een louter fysiologisch proces waarbij je je bewust bent van geluid in de omgeving, zoals het geroezemoes van mensen. Je neemt een geluid waar, maar hier is geen interpretatie en dus cognitieve verwerking voor nodig. Horen gebeurt dus redelijk onbewust. Luisteren daarentegen overstijgt het fysiologisch proces. Je bent immers maar aan het luisteren als je de geluiden om je heen interpreteert. Luisteren houdt dan bijvoorbeeld in dat…

View original post 827 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.