Hoe onderwijsfilms vaak een zelfde formule kennen

Het begon al vroeger met onder andere Goodbye Mr Chips, maar een van de eerste grote onderwijsfilms was Blackboard Jungle. De film betekende de doorbraak van Rock around The Clock, maar gaat vooral over Richard Dadier die een baan aangeboden krijgt aan de North Manual High School in een slechter deel van de stad.

Een oud-militair die een bende nozems terug in het gareel krijgt? Klinkt bekend? Wel, vervang Richard Dadler door Michelle Pfeiffer en je krijgt Dangerous Minds:

Maar de essentie van beide films is het verhaal van hoe een leerkracht het verschil maakt. En zo zijn er heel veel. Stand and Deliver, To Sir, With Love, Mr.Hollands’s Opus zelfs School of Rock en natuurlijk Dead Poets Society. Die laatste werd ooit vakkundig gesloopt door mijn professor Frank Simon aan de UGent. Hoe? Hij wees er op dat John Keating, de leraar vertolkt door Robin Williams, in feite een slechte leerkracht is die nooit verantwoordelijkheid opneemt voor zijn daden.

Waarom schrijf ik dit alles? Omdat ik gisteren de trailer ontdekte voor een nieuwe onderwijsfilm, Radical:

En terwijl deze film natuurlijk net weer anders is dan de andere, herken je in de trailer al heel veel van dezelfde elementen uit de andere films die ik vermeldde. Maar tegelijk is ondertussen onderwijskundig het besef gegroeid dat een leerkracht wel degelijk het verschil kan maken, maar een schoolteam nog heel veel meer, aka collective teacher efficacy.

4 gedachten over “Hoe onderwijsfilms vaak een zelfde formule kennen

  1. Thx, het zijn altijd leuke films om te bekijken en te zien of herkenning van ‘werkzame principes’ zijn meegenomen. Ik ga deze ook kijken.
    TIP: waar ik zelf altijd vrolijk van word is de film Accepted. Begint als ‘grap’ om het studiegeld van pa te innen omdat de hoofdpersoon voor alle universiteiten is afgewezen. maar het loopt uit de hand en dan misschien toch weer niet. Het gaat vooral over buitenbeentjes en hoe je daar mee om zou kunnen gaan. Ik hou hier wel van. Er zit wat Agora-achtig denken in :-).

  2. Ja, leuk idee om iets met analyse van films (of ook romans) en het beeld dat ze oproepen over onderwijs. Ik heb er ook nog een paar die een ander beeld oproepen: Entre les murs, best wat realistischer dan de gemiddelde film. (De leraar maakt niet altijd een groot verschil en maakt ook wel eens fouten :))
    Andere films: les choristers, freedom writers, to serve them all my days etc.

  3. Pingback: Dit was het onderwijsnieuws… Rinke en ik kijken terug op oktober 2023 | X, Y of Einstein?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.