Kreeg een vraag binnen over jeugdboeken die ik niet goed kan beantwoorden, heb jij tips?

Ik krijg op regelmatige basis vragen binnen en ik probeer (echt) deze allemaal te beantwoorden. Maar ik weet natuurlijk niet alles. Deze week kreeg ik deze vraag binnen van een moeder van een bijna 13-jarige jongen die geen zin heeft in lezen. En al heb ik wel iets van tips kunnen geven (non-fictie-, Ben Elton!,…), denk ik dat er meer mogelijk moet zijn. Denken jullie even mee?

Van alles heb ik geprobeerd, maar momenteel houdt hij het bij Donald Duck (wat ik overigens prima vind! Maar ooit moet hij toch ‘verder’, ook voor school…).
Zijn bezwaar: “het gaat altijd over drama’s en problemen: een afwezige (of tirannieke) vader, gedoe met genderidentiteit, afgewezen liefde, zwaar zieke moeder, een vermoorde broer enz enz…, en ik wil lachen mama!”.
Wij dus op zoek naar humoristische jeugdboeken. En verrek! Sam (mijn zoon dus) heeft gelijk! Als je kijkt op ‘lezenvoordelijst.nl‘ zijn het, zélfs onder het kopje ‘humor’, allemaal drama’s die zich op een of andere manier afspelen in het boek.

Mijn vraag dus; wat zou ik mijn zoon, die vol humor zit en graag goed wil lachen, kunnen laten lezen?
Ik vraag u dit omdat ik echt vind dat hij een punt heeft. Hij heeft geen zin in al die probleemverhalen, en geef hem eens ongelijk…

De vraag zette me zelf aan het denken en heeft ook voor al wat discussie hier in huis gezorgd. Het zal wellicht een verhaal van vraag en aanbod zijn, maar is er misschien een probleem aan de aanbodzijde? Suggesties zijn meer dan welkom onder deze post!

12 gedachten over “Kreeg een vraag binnen over jeugdboeken die ik niet goed kan beantwoorden, heb jij tips?

  1. “Op zoek naar Paulie Fink” is een luchtig en humoristisch, maar kwaliteitvol jeugdboek. Het is een echte aanrader voor 13-jarigen.
    De boeken van Tim Collins, bvb “Dagboek van een vampier”, zijn ook zeker geschikt.

  2. Dat is inderdaad een boeiende vraag!
    Deze boeken lijken me wel geschikt voor een bijna 13-jarige jongen die ook wel eens wat anders wil lezen dan Donald Duck, als het maar om te lachen is:
    – Nimona van Noelle Stevenson, vertaald door Mariella Manfre, een hilarische graphic novel

    – Boek Ontzettend Irritant, van Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel, met 9 doldwaze verhalen

    Miljonairskind – Het geheim van het onderhuis, van Ilona De Lange: over een gezin dat de lotto heeft gewonnen, maar dat geheim probeert te houden voor de buitenwereld.

    Er was misschien eens, van Kamiel De Bruyne (ook bekend als tv-maker van ‘Sorry voor alles’) en Yarne Dateren: een mix van fictie en non-fi toe met 20 straffe verhalen waarvan je moet raden of ze waar of niet waar zijn. Er is ook ‘Er was misschien eens 2’ met nog eens 20 straffe verhalen en een hoop grappige weetjes.

    Roald Dahl: Joris en de geheimzinnige toverdrank; De Minpins; De fantastische meneer Vos, ook prachtig verfilmd door Wes Anderson met George Clooney en Meryl Streep!

  3. Nou zeg, wat dachten jullie van de serie van “Adriaan en Olivier” (Huizinga)? Ze zijn ‘oud’, misschien eerder klassiek, maar absoluut niet out-dated qua verhaallijnen.
    Vroeger las ik zelf Boep en Joep, idem leuke verhalen en avonturen.

  4. In Vlaanderen is er Boekenzoeker.be, een website gecoördineerd door Iedereen Leest met jaarlijks meer dan een half miljoen gebruikers. Boekenzoeker helpt kinderen en jongeren om een boek te vinden dat bij hen past. De site is geheel op maat van kinderen en jongeren (bij elk boek staat er een korte tekst waarom dit boek iets voor hen kan zijn). Kinderen en jongeren (en volwassenen) kunnen zelf zoeken in de filter, bijvoorbeeld op leeftijd en thema (voor bovenstaande vraag van Sam: check het thema ‘grappig’)

    Daarnaast maakt Boekenzoeker inspirerende lijsten, waarop we ook inspelen op de leefwereld van kinderen en jongeren: boeken voor gamers, boeken voor seriekijkers, boeken vanop TikTok. Op de homepagina kan je snel naar alle lijsten doorklikken.

    Omdat Boekenzoeker aansluiting zoekt op de leefwereld van de jonge lezer, leert die ook op een laagdrempelige manier zijn leesvoorkeuren ontdekken. En ook fijn: ze kunnen hun leeservaring digitaal delen en zo andere leeftijdsgenoten inspireren!

    • Dit is vergelijkbaar met wat in de Nederlandse link staat die in de blogpost zit. Het gaat niet zozeer over hoe het vinden, maar over hoe deze moeder ontdekte dat het aanbod relatief klein is.

      • De mama van Sam is precies toch ook wel op zoek naar boekentips 🙂 Zoek je effectief op Boekenzoeker via de leeftijd 13 en thema grappig, dan kom je op 87 titels. Daar zit zeker meer in dan enkel drama of probleemthema’s. Boekenzoeker wil net een gevarieerd leesaanbod laagdrempelig ontsluiten.

  5. Beste Pedro

    Misschien een moppenscheurkalender: zo leest hij iedere dag? Antony Horrowitz – de maltesererfenis lijkt me ook een goede: een beetje een mr Bean-achtig-stijl.

    Groetjes Tine

  6. Ik kan me wel vinden in de conclusie dat het aanbod klein is. Vooral voor de groep grotere kinderen/young adults zijn de thema’s vaak actuele persoonlijke drama’s: gescheiden ouders, vluchtelingenkind, ADHD. Geen materiaal waarbij je kunt wegdromen. Ik betrap mezelf erop dat ik voor mijn kinderen dan weer met golden oldies aankom: Thea Beckmann, Jan Terlouw, Roald Dahl, Tonke Dragt, Astrid Lindgren. Maar er zouden in de loop der tijd toch meer vergelijkbare nieuwe boeken moeten zijn gekomen.
    De humoristische boeken die ik ken: Harry Potter en de boeken van David Walliams.
    Verder een aanrader voor jongens, maar niet per se humoristisch: De Grijze Jager van John Flanagan.

  7. Pingback: Is er een probleem met jeugdboeken? | X, Y of Einstein?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.