Is er een probleem met jeugdboeken?

Vorige week deelde ik met jullie een vraag van een moeder over jeugdboeken voor haar zoon. Ik kreeg hierop zeer veel reacties via alle mogelijke kanalen, waarvoor ontzettend dank.

Er passeerden veel klassiekers, zoals Adrian Mole, Roald Dahl, Thea Beckmann, Jan Terlouw, Roald Dahl, Tonke Dragt, Astrid Lindgren, maar ook recenter werk zoals onder andere:

  • Nimona van Noelle Stevenson, vertaald door Mariella Manfre, een hilarische graphic novel
  • Boek Ontzettend Irritant, van Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel, met 9 doldwaze verhalen
  • Miljonairskind – Het geheim van het onderhuis, van Ilona De Lange: over een gezin dat de lotto heeft gewonnen, maar dat geheim probeert te houden voor de buitenwereld.
  • Er was misschien eens, van Kamiel De Bruyne (ook bekend als tv-maker van ‘Sorry voor alles’) en Yarne Dateren: een mix van fictie en non-fi toe met 20 straffe verhalen waarvan je moet raden of ze waar of niet waar zijn. Er is ook ‘Er was misschien eens 2’ met nog eens 20 straffe verhalen en een hoop grappige weetjes.
  • Antony Horrowitz – de maltesererfenis
  •  Harry Potter en de boeken van David Walliams.
  • Verder een aanrader voor jongens, maar niet per se humoristisch: De Grijze Jager van John Flanagan.

Ook werd de boekenzoeker getipt voor meer aanbod.

Maar ik kreeg ook veel reacties die vooral ook bevestigden wat de moeder schreef. Het aanbod is hier wel degelijk kleiner. Gisteren sprak ik ook nog met een insider die aangaf dat er wel degelijk iets positief beweegt op dit vlak bij literatuur voor basisschoolkinderen, maar dat net de groep 12-14 er vaak wel heel bekaaid van afkomt.

En dat is een probleem, want dit is ook de groep die vaak net afhaakt met lezen, wat we natuurlijk niet willen. Al kan er hier sprake zijn van een kip of ei-situatie. Het is ook de periode dat er veel veranderd in het leven van tieners, de school wordt drukker, vriendschappen evolueren,… waardoor de tijd voor lezen ook kleiner wordt. Hierdoor kopen ze of lezen ze minder boeken, kleinere markt, maar als dan het aanbod ook niet op hen afgestemd is…

Dus misschien is dit ook wel een deel van de puzzel om het lezen te verbeteren in onze regio’s…

Een gedachte over “Is er een probleem met jeugdboeken?

  1. Pingback: Dit was het onderwijsnieuws van januari, een podcast van Buiten De Krijtlijnen en mijzelf | X, Y of Einstein?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.