Wat staat er in de nieuwe Digimeter over onderwijs: sociale kloof bij onzekere ouders

Vandaag staat de nieuwe Digimeter in de media, en heb deze ochtend al me verdiept in het rapport en het bijhorende tabellenboek.

De Standaard bracht al 2 belangrijke invalshoeken:

Maar ik keek vooral ook wat we nog allemaal leerden over onderwijs in het rapport. Zo is er deze passage:

Ook op het vlak van onderwijs en werken kenden we de afgelopen jaren een opmars van het online alternatief: afstandsonderwijs en telewerken. Omdat dit niet voor elke Vlaming deel uitmaakt van de dagelijkse routine bekeken we dit enkel voor de werkende mensen en studenten. 48% (+0) heeft de mogelijkheid om van thuis uit te werken of les te volgen, daarmee hebben we een status quo ten opzichte van vorig jaar. We zien dat deze online alternatieven van werken mogelijkheden zijn die vooral weggelegd zijn voor mensen met een hoger inkomensniveau. Zo kan thuiswerken voor 63% van de Vlamingen met een hoger inkomensniveau, terwijl dat 33% is bij Vlamingen met een lager inkomensniveau. 86% van wie in de mogelijkheid is om te telewerken, maakt er ook gebruik van. We zien geen groot verschil in de groep die hoofdzakelijk of exclusief aan telewerken doet. De Vlaming blijft dus nog steeds evenveel van thuis uit werken. Daarnaast zien we ook een groot aantal Vlamingen (69%) dat daardoor overtuigd is dat telewerken beter is voor de werk-privé balans. Het zelden of nooit vanuit huis werken kan ook beïnvloed zijn door verschillende aspecten van de digitale kloof.

Zo geeft 12% van de Vlamingen aan thuis onvoldoende toestellen te hebben om alle gezinsleden te laten telewerken of om afstandsonderwijs te volgen zoals ze dat het liefst zouden willen doen. Daarnaast geeft 32% van de personen die de mogelijkheid hebben om te telewerken en/of kinderen heeft aan dat ze onvoldoende vertrouwen hebben in de eigen vaardigheden om hun kinderen (in de toekomst) te ondersteunen op het vlak van afstandsonderwijs.

Laten we even wat dieper ingaan op dat laatste. In welke mate zien ouders zich in staat hun kinderen te ondersteunen bij afstandsonderwijs. Hier zien we een opvallende sociale ongelijkheid:

Dit is mijns inziens een belangrijk aandachtspunt. We weten uit onderzoek van oa Thijs Bol dat gezinnen met een laag inkomensniveau onderwijs ook belangrijk vinden, maar dat bij bijvoorbeeld lager opgeleide ouders onzekerheid een rol kan spelen bij het ondersteunen van hun kinderen. Dit lijkt hier ook naar voor te komen. Moeten we ouders hier in helpen?

De Digimeter geeft ook informatie over het al dan niet volgen van online cursussen, en hier is de evolutie interessant:

Ik moet wel bekennen dat ik had gehoopt dat er ook terug zou gekeken worden naar de attitude tav online les volgen. Dit was vorig jaar het resultaat, maar ik vond deze vraag dit jaar niet terug in het rapport, terwijl ik zeer nieuwsgierig ben naar de evolutie:

Screenshot

 

Een gedachte over “Wat staat er in de nieuwe Digimeter over onderwijs: sociale kloof bij onzekere ouders

  1. Pingback: Dit was het onderwijsnieuws… Rinke en ik kijken terug op maart 2024 | X, Y of Einstein?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.