Vraag: Is een centrum voor mediawijsheid een goed idee?

We kregen de volgende vraag binnen van Nele Smets:
“In de pers zien we vandaag dat Ingrid Lieten denkt aan een centrum voor mediawijsheid. (zie ook deze link) Is dit volgens jullie, die ook over mediesmart zijn schreven een goed idee?”

Antwoord van Pedro:

Dit lijkt me een prima idee, omdat jongeren wel degelijk rond media gewapend moeten worden. Jongeren zijn zeker al een stuk mediawijs, maar zoals Bert en ik schrijven gaat het vaak vooral over de technische kant en gaan ze de bocht uit op de inhoudelijke kant. Ondersteuning van leerkrachten die jongeren hier mee willen leren omgaan is zeker welkom. Mogelijke onderwerpen zijn reclame (zie de ideeën gisteren van P. Smet), veiligheid, bronnen vergelijken, beeldtaal begrijpen,… enz.

3 gedachten over “Vraag: Is een centrum voor mediawijsheid een goed idee?

  1. Het idee voor een centrum mediawijsheid is niet nieuw, gaat al enkele jaren mee en werd steeds breder gezien dan onderwijs. Met ups, met downs – onder andere omwille van (onbestaande) budgetten. In het voorjaar dook het idee nog even op in een voorstel van resolutie over cyberpesten. Nu weer. Tegelijk met besparingsplannen.

  2. Ik denk dat het een must is dat we van mediawijsheid een punt maken. Zowel in thuis- als schoolcontext is daar een nood bij de ‘opvoeders’ en de jongeren/kinderen.
    Momenteel zijn we aan het werken aan een project met lesactiviteiten rond digitale identiteit en online privacy. http://www.opzoeknaarmezelf.be Dit is dan nog maar 1 aspect van mediawijsheid.
    Werk aan de winkel dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.