Facebook en het misverstand rond vrienden

Verschillende kranten namen het bericht over professor Robin Dunbar over, waaruit blijkt dat mensen geen 150 vrienden aankunnen. De titels liegen er niet om ‘Niet elke ‘vriend’ op Facebook is een echte kameraad’ (De Morgen) People can only handle 150 ‘friends’ (Bigpondnews) ‘Despite the Internet, the scale of our social circles remains the same.’ (Forbes)

Onze hersenen kunnen gewoon geen 5000 vrienden aan:

“En die stelling gaat ook op voor Facebook, want volgens professor Dunbar heeft deze hersencapaciteit sinds het stenen tijdperk geen merkbare evolutie doorgemaakt, zoals hij vaststelde na bestudering van de sociale netwerken op het internet. Met andere woorden, wat ons echte sociale contact betreft, is er geen ‘Facebook-effect’.

‘Het is natuurlijk interessant om te zien dat je 1.500 “vrienden” kunt hebben op zo’n site, maar als je kijkt naar het werkelijke internetverkeer, wordt duidelijk dat mensen dezelfde al eeuwen bekende kring van ten hoogste 150 échte vrienden en vertrouwde kennissen onderhouden als in het echte leven’, aldus Dunbar.”(bron)

Nu, even stilstaan bij enkele elementen:

  • het woord friend is misschien het meest misbegrepen woord in sociale netwerken. Waarom kozen niet ooit voor contact. Niemand beweert dat FB-vrienden echte vrienden zijn.
  • er bestaat ondertussen wel een tendens van defriending en unfriending, een soort uitpuren van je contactenlijst, maar dan nog is het meer dan dit 5-6 echte vrienden die je online hebt.
  • Die paar hechte contacten die je online hebt, haal ik bij de digitale antropologe Stefana Broadbent, die aangeeft dat deze contacten net hechter zijn dan ooit.
  • Anderzijds nog maar eens de bevestiging dat ict onze hersenen niet veranderen (zie ook multitasken)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.