Vraag: bestaat er een online klasomgeving voor ouders?

Ontving vandaag een vraag van Bart Stevens:

“Mijn kids zijn 1 Sept begonnen op de “grote school”. Maar wat blijkt, elke dag zitten er papiertjes in de boekentas met berichten van de juf/school naar de ouders.
Nu ben ik op zoek naar een online applicatie die:
1. Die berichtgeving centraliseerd
2. Een online kalender heeft
3. Iets als een forum
4. Upload van foto’s die in de klas genomen worden etc

Iemand bekent met zo een omgeving?”

Er zijn veel online platformen, vooral leerplatformen zoals smartboard, dokeos, .. die dit kunnen. Wellicht heeft de school dit al, maar wordt het niet opengesteld naar ouders?
Ook een mogelijkheid, maar qua privacy al wat moeilijker (of vooral meer werk) is een toepassing als wordpress gebruiken voor de communicatie met ouders.
Een andere mogelijkheid, maar dan zitten we helemaal in de privacy discussie is dat je Facebook of andere social software gebruikt.

Toeval of niet, net vandaag lees ik in De Standaard over een nieuw initiatief van een andere Bart:

Nog een aanvulling vandaag gelezen in De Standaard:
“Wanneer is het nu weer oudercontact? Weet iemand nog waar en wanneer de sportdag plaatsvindt? Mijn dochter is haar sjaal kwijt, iemand gevonden? Om het antwoord op die vragen te krijgen, moest je vroeger aan de schoolpoort zijn, of anders moest je een rondje telefoneren. Bart Goosens, de vader van twee schoolgaande dochters, bedacht een alternatief: de website klascontact.be. Je kunt er gratis inloggen en een netwerk beginnen voor de ouders van kinderen uit de klas van jouw kinderen. Plus de leerkracht, als die dat wil. Het is niet verplicht, wel gratis.”

6 gedachten over “Vraag: bestaat er een online klasomgeving voor ouders?

 1. Pingback: Tweets that mention Vraag: bestaat er een online klasomgeving voor ouders? « Is het nu generatie X, Y of Einstein? -- Topsy.com

 2. Natuurlijk bestaat er al zo’n omgeving!

  http://hetnieuweschoolplein.nl

  Een online omgeving voor (brede)scholen ter bevordering van ouderparticipatie, ouderbetrokkenheid, mediawijsheid en community vorming om de school. Winkwaves Schoolplein is in te zetten bij indivuele scholen maar ook op stichtings niveau ter bevordering van van samenwerken scholen onderling.

  Deze maand gaat het eerste “nieuwe schoolplein” geopend worden. Het nieuwe schoolplein van een bredeschool in Rotterdam http://huystencrooswijk.nl/welcome/homepage

  Lees ook: http://marcelkesselring.wordpress.com/2010/09/05/it-takes-a-community-to-raise-a-child/

 3. Hoi Bart,

  Heel herkenbaar! Zelf liep ik hier ook tegenaan en ben toen een website voor school-ouder communicatie gestart, te vinden op http://www.schoudercom.nl.

  Het primaire doel van schoudercom.nl is centralisatie van de berichtgeving, inclusief jaarkalender en persoonlijke agenda’s, maar ook polls en enquêtes kunnen ermee verzorgd worden. Zaken als forum, fotobibliotheek en planning 10-minuten gesprekken staan op de planning.

  Niet alleen worden hiermee tijds- en kostenbesparingen gerealiseerd, het komt ook ten goede aan de ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid.

  Voor meer info kun je contact met me opnemen via info@schoudercom.nl, maar je kunt ook eenvoudig een demo-account aanmaken en de functionaliteit zelf uitproberen.

  Groeten,
  Rob

 4. Beste,
  even om te zeggen dat wij, de kunsthumaniora van Antwerpen van het GO ook al enkele jaren (een 10tal) een elektronisch leerplatform gebruiken “smartschool”.
  De ouders hebben hierin een eigen account, gescheiden ouders zelfs een dubbele.
  Ouders hebben een eigen berichten systeem en kunnen alle personeelsleden binnen dit intern mailsysteem contacteren. Ze krijgen zelf schoolberichten vanuit directie, leraars en leerlingensecretariaat. Ze hebben zo ook inzage in overzichten van afwezigheden, te laten, de rapporten (elektronische puntenboeken van de leraars), verslagen van werkgroepen en in het vakkenbeheer: cursusmateriaal van de leraar).
  De schoolagenda van de leerling (ingevuld door de leraar)en de kalender van de schoolactiviteiten is op dit platform ook te raadplegen door ouders.
  De meeste ouders zijn stilaan vertrouwd om zo snel te communiceren met de school. Deze nieuwe generatie ouders zijn ook de ouders die van het medium computer niet meer terug schrikken.
  Hopelijk zijn jullie iets met deze tip.
  vriendelijke groet
  Katrien Legrand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.