Hoe beïnvloedt stress het nemen van beslissingen? (onderzoek)

Opvallend, 2 post na elkaar over stress, maar het is puur toeval. Mara Mather en Nichole R. Lighthall onderzochten hoe het nemen van beslissingen verandert naargelang de persoon al dan niet stress heeft. Waar je zou denken dat onder stress een persoon eerder mogelijke negatieve consequenties zou zien, blijkt het net omgekeerd:

“This means when people under stress are making a difficult decision, they may pay more attention to the upsides of the alternatives they’re considering and less to the downsides. So someone who’s deciding whether to take a new job and is feeling stressed by the decision might weigh the increase in salary more heavily than the worse commute.” (bron)

Dit zou ook een mogelijke verklaring voor druggebruik bij stress zijn, omdat de gebruiker vooral de positieve consequenties van de drugs ziet, volgens de onderzoekers.

Ook blijkt dat mannen onder stress meer risico’s beginnen nemen, terwijl dit bij vrouwen net vermindert.

Abstract van het onderzoek:

Years of research have shown that stress influences cognition. Most of this research has focused on how stress affects memory and the hippocampus. However, stress also affects other regions involved in cognitive and emotional processing, including the prefrontal cortex, striatum, and insula. New research examining the impact of stress on decision processes reveals two consistent findings. First, acute stress enhances selection of previously rewarding outcomes but impairs avoidance of previously negative outcomes, possibly due to stress-induced changes in dopamine in reward-processing brain regions. Second, stress amplifies gender differences in strategies used during risky decisions, as males take more risk and females take less risk under stress. These gender differences in behavior are associated with differences in activity in the insula and dorsal striatum, brain regions involved in computing risk and preparing to take action.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s