Hoe vullen Vlaamse jongeren geluk in? Jim-onderzoek toont hoe.

77% van de Vlaamse jongeren wil vooral gelukkig zijn, maar wat betekent dat? In het Jim Youthlab-onderzoek dat vandaag voorgesteld wordt, komen 7  lijnen naar voor die nogal nauw aansluiten bij wat we in ons boek!

1. 8 op de 10 Vlaamse jongeren vindt het belangrijk om goed in hun vel te zitten, om zichzelf te kunnen zijn. Het draait voor hen om echtheid en niet het volgen van een bepaald rolmodel om gelukkig te zijn.

2. De sociale omgeving is de allerbelangrijkste driver om gelukkig te kunnen zijn. 77% van de Vlaamse jongeren vindt het hebben van goede vrienden echt nodig om gelukkig te zijn. Met 69% volgt het deel uitmaken van een warm gezin. Jongeren die veel belang hechten aan ouders en vrienden geven zichzelf ook een hoge gelukscore, resp. 7,5 op 10 en 7,4 op 10. Opvallend is wel dat het hebben van goede vrienden primeert op het hebben van veel vrienden.
3. De huidige generatie jongeren zoekt het geluk vooral in kleine dingen (70%): lekker eten, de zon die schijnt, een complimentje krijgen/geven, lachende mensen, een pintje drinken met de vrienden, …
4. 6 op de 10 jongeren gaat zelf op zoek naar geluk.
5. In 2011 maakte voor 44% van de jongeren geld gelukkig. Dit percentage daalt dit jaar naar 31%. De huidige generatie gelooft er in dat geluk in immateriële zaken zit, eerder dan in geld: voor 54% van de jongeren is iets (uniek) beleven belangrijker dan iets bezitten.
6. Jongeren willen zich meer dan ooit ontwikkelen: voor 1 op de 2 Vlaamse jongeren is persoonlijke ontwikkeling en groei dan ook een absolute must om gelukkig te zijn. De rol van hobby’s en passies is hierbinnen erg belangrijk.
7. Bijna 1 op de 2 van de Vlaamse jongeren geeft aan dat andere mensen gelukkig maken essentieel is om zelf gelukkig te kunnen zijn. Het gaat hierbij om kleine gebaren zoals koken voor de vrienden, helpen met de afwas, maar ook met het uiten van empathie, verdraagzaamheid en respect voor de medemens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.