Nieuw rapport van Now It’s Our Time over de Nederlandse kinderen en jongeren

Vandaag werd op het Nederlandse Kids- en Jongeren marketing congres het rapport voorgesteld van het onderzoekscollectief Now It’s Our Time. Een groep jonge onderzoekers verkende wat er leeft bij de Nederlandse jongeren via crowdresearch.

In totaal zijn 1.031 vragenlijsten ingevuld. De enquête is ingevuld door 685 kinderen van zes tot vijftien jaar. 47,4% is jongen en 52,6% is meisje.  De enquête is door 346 ouders met kinderen in de leeftijd van nul tot en met vijf jaar ingevuld.

Het rapport is nu gratis te downloaden via hun website of hier. Veel van de bevindingen liggen in de lijn van andere rapporten en wat we in ons boek schreven, zoals dat de ouders van vandaag de helden zijn, maar het is een fijn en interessant overzicht!

Een greep uit de meest opvallende vaststellingen:

  • Over twitter: “Door het internet is de wereld van kinderen niet alleen offline maar ook online levendig. Uit ons onderzoek blijkt dat kinderen ook online hun eigen wereld hebben, vaak buiten die van de volwassenen om. Ze maken gebruik van Twitter, maar wel op hun eigen manier. Ze hebben een klein aantal volgers en gebruiken het vooral om gratis korte berichtjes te sturen naar vrienden en familie.”
  • Over keuzevrijheid: “De verwachtingen die we van onze kinderen hebben, zoals plannen, zelfstandig kiezen, intrinsieke motivatie, zijn niet altijd realistisch. Het is moeilijk zich te focussen op één ding en kiezen gebeurt steeds vaker onder druk. Keuzevrijheid is leuk, maar voor sommige kinderen is het te veel. Het positieve aan de keuzevrijheid is dat de nieuwste generatie goed kan luisteren en veel aandacht heeft voor andere meningen. Ze zien nuance en begrijpen dat iedereen zijn eigen mening heeft.”
  • Over beweging: “Kinderen houden van bewegen in hun vrije tijd. Sporten hoort er voor deze generatie gewoon bij, ze bewegen en sporten dan ook regelmatig.”
  • Over mediagebruik: “Ondanks de opkomst van digitale netwerken zijn kinderen het lezen van boeken en tijdschriften en TV kijken nog niet verleerd. Meisjes kijken vaker naar series, soaps en reality-TV. Jongens kijken vaker naar tekenfilms, sport en documentaires over natuur, avontuur en techniek. Televisie kijken via internet en apps is nog niet zo populair als vaak wordt gedacht. YouTube wordt veel bekeken.”
  • Over onderwijs: “De favoriete vakken van kinderen zijn de creatieve vakken (tekenen, handvaardigheid en beeldende vorming) en gym. Bij deze vakken zijn kinderen in beweging, werken zij met hun handen en kunnen ze dingen samen doen. Middelbare scholieren geven aan dat zij op school en daarbuiten veel moeten doen in weinig tijd. Tijdens het onderzoek viel het op dat kinderen in de klas met veel verschillende dingen tegelijk bezig zijn. Hierdoor oogt de sfeer in de klas chaotisch en lijkt de spanningsboog kort. School is voor de kinderen meer dan alleen een leeromgeving, het is vooral een sociale ontmoetingsplek. School is in meerdere opzichten belangrijk voor de kinderen. Praten met leeftijdsgenoten over alles wat hen bezighoudt, past daar, los van lessen volgen, ook prima.”

Het rapport is zeer zeker een aanrader!

Vandaag, als alles goed gaat, volgen nog 2 andere, Vlaamse rapporten!

Een gedachte over “Nieuw rapport van Now It’s Our Time over de Nederlandse kinderen en jongeren

  1. Pingback: Nieuw rapport: Hoe kijken de Nederlandse kinderen zelf naar leren? | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.