Is Bieber Fiever de meest besmettelijke ziekte ooit?

Ik ben via de steeds interessante nieuwsbrief Nextdraft dit onderzoek van  Valerie Tweedle en  Robert J. Smith? beland. De laatste is een ietwat aparte onderzoeker, niet enkel omwille van het vraagteken in zijn naam, wel omdat hij een vakgroep leidt die wiskundige modellen over ziekteverspreiding onderzoekt oa gerelateerd aan… zombies.

In dit onderzoek hebben beide onderzoekers de besmettelijkheid van Bieber Fever in kaart proberen brengen. Bieber Fever is natuurlijk genoemd naar de persoon die van vele vooral jonge vrouwelijke fans halve zombies maakt. Mocht je denken dat het een grap is, het onderzoek verscheen in een overzicht met andere zeer serieus lijkende onderzoeken naar epidemies, zoals deze bij een degelijke uitgever onder een editor die effectief een zeer serieuze wetenschapper blijkt.

Op basis van hun model, gebaseerd op een klassiek schema in de epidemologie, voorspellen ze de factoren die er kunnen voor zorgen dat een grote groep van de gegeven populatie van 2000 personen (een school dus) binnen de kortste keren besmet raakt met het virus. Deze epidemie blijkt dan sneller te zijn dan de mazelen. Oja, de besmetting met het virus is het gevaarlijkst als je het traag te pakken krijgt.

Wat zorgt voor een dergelijke verspreiding? Een constant stroom aan positieve PR, negatieve PR kan de ziekte indijken en zelfs doen verdwijnen (het Lindsay Lohan-effect genoemd). Dit is de enige manier, want zelfs als je Bieber even beu lijkt, kan het noodlot nog steeds toeslaan:

“Bieber fever is especially nasty, though. People who are infected with it can recover — either through eventual boredom or through Bieber’s negative media coverage — but crucially, once they’ve recovered, they become susceptible to the illness all over again with exposure to positive media coverage, or by coming into contact with the still-infected. Considering the intensity with which Bieber fever often grips its victims, that means the disease is more or less self-sustaining.”

Abstract van het onderzoek:

Recently, an outbreak of Bieber Fever has blossomed into a full pandemic, primarily among our youth. This disease is highly infectious between individuals and is also subject to external media pressure, further strengthening the infection. Symptoms include time-wasting, excessive purchasing of useless merchandise and uncontrollable crying and/or screaming. We develop a mathematical model to describe the spread of Bieber Fever, whereby individuals can be susceptible, Bieber-infected or bored of Bieber. We analyse the model in both the presence and the absence of media, and show that it has a basic reproductive ratio of 24, making it perhaps the most infectious disease of our time. In the
absence of media, Bieber Fever can still propagate. However, when media effects are included, Bieber Fever can reach extraordinary heights. Even an outbreak of Bieber Fever that would otherwise burn out (driven by fans becoming bored within two weeks) can still be sustained if media events are staggered. Negative media can rein in oversaturation, but continuous negative media (the Lindsay Lohan effect) is the only way to end Bieber Fever. It follows that tabloid journalism may be our last, best hope against this fast-moving and highly infectious disease. Otherwise, our nation’s children may be in a great deal of trouble

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s