Duidelijke boodschap van Vlaamse scholieren over technologie: graag met visie en niet ’s avonds

Ik kreeg net deze perstekst en bijhorend rapport in mijn mailbox. Ik vind het jammer dat ze het over smartschool hebben, er zijn tal van andere platformen en nu lijkt er eentje geviseerd, maar het is een duidelijke boodschap. Doet me wel even nadenken over hoe je leerlingen kan warm maken voor zoiets als flipped classroom. Merk trouwens ook op dat leerlingen niet negatief tegenover technologie staan, integendeel. Wel vragen ze visie en mate.

Door Smartschool voelen veel leerlingen zich verplicht om ook ’s avonds regelmatig achter hun computer te kruipen. Hoewel scholieren wel het nut inzien van digitale leerplatformen, zijn ze er nog steeds geen grote fan van. De Vlaamse Scholierenkoepel stak tijdens discussiemomenten bij leerlingen haar licht op over nieuwe media in de klas en vatte het samen in een advies.

‘Digitale leerplatformen zoals Smartschool zijn tegenwoordig ingeburgerd op de meeste scholen. Het kan heel praktisch zijn om je punten te zien of taken door te sturen naar de leerkracht. Maar dat er van ons ook verwacht wordt na de les bereikbaar te zijn, gaat toch iets te ver’, vertelt voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel Lyle Muns.

Soms krijgen scholieren ’s avonds nog een mededeling of een taak tegen de volgende dag en dat zorgt voor extra tijdsdruk en stress. De scholierenkoepel vraagt daarom aan scholen om duidelijke afspraken te maken met de leerlingen over de scheiding tussen schooltijd en vrije tijd. ‘Dat leerkrachten bijvoorbeeld taken in de les moeten aankondigen en niet enkel via Smartschool, kan volgens ons een stap in de goede richting zijn’, aldus Muns.

Tablets in het klaslokaal?

In hun vrije tijd willen ze de school misschien niet te veel online tegenkomen, maar binnen het klaslokaal zijn ze vragende partij om nieuwe en sociale media meer te integreren. ‘Maar ook voor ons mag het gebruik van nieuwe media zoals tablets geen doel op zich zijn, maar wel een middel om de lessen moderner en gevarieerder te maken.  Er zijn duidelijke afspraken nodig en zowel leerkrachten, leerlingen als onze ouders moeten ervan overtuigd zijn dat nieuwe media een meerwaarde bieden. Pas wanneer alle neuzen in dezelfde richting wijzen, kan het succes hebben’. Volgens scholieren hoeft het ook helemaal geen alles of niets verhaal te worden. ‘Boeken moeten nog niet in de vuilnisbak belanden en het krijtbord bewijst nog steeds zijn nut, maar scholen mogen de digitale trein niet missen’, besluit Muns.

Het hele rapport kan je hier downloaden. Uit het rapport haal ik graag nog enkele duidelijke vragen van de scholieren:

aan directies een duidelijke visie op de integratie van nieuwe media op school.

  • – Zorg bij de introductie van nieuwe media dat schoolpersoneel, leerlingen en ouders degelijk geïnformeerd en gesensibiliseerd zijn. Wanneer alle neuzen in dezelfde richting wijzen, verhoogt dat de kans op succes.
  • Beslis je als school om in te zetten op nieuwe media, bijvoorbeeld door de aankoop van tablets, dan blijft software cruciaal. De scholierenkoepel vraagt om degelijk digitaal lesmateriaal te voorzien.
  • Geef zowel leerlingen als leerkrachten voldoende tijd om te leren werken met nieuwe media. Digitaal studeren vergt een andere studiemethode en een andere manier van lesgeven.
  • Voorzie professionele ondersteuning voor leerlingen en leerkrachten. De scholierenkoepel vindt dit van cruciaal belang en ziet hierin een rol weggelegd voor ICT-coördinatoren. Zij kunnen experts zijn in het begeleiden van scholen en leerlingen met het nieuwe materiaal.
  • Druk de kostprijs voor ouders en communiceer duidelijk over het totale prijskaartje
  • Zorg voor toegankelijke en goed uitgeruste ICT-infrastructuur op school.

aan leerkrachten om de stap te zetten en te experimenteren met nieuwe, digitale werkvormen.

  • Ga de uitdaging aan. Scholieren waarderen inspanningen van leerkrachten om hun weg te vinden in het
  • digitaal werken. – Maak duidelijke afspraken met leerlingen over digitale leerplatformen zoals Smartschool.

aan educatieve uitgeverijen om te investeren in de ontwikkeling van kwalitatief digitaal lesmateriaal dat meer is dan enkel een digitale versie van het huidige aanbod.

aan de minister om een leercentrum voor nieuwe en sociale media waar leerlingen, leerkrachten, directies of pedagogische begeleidingsdiensten terecht kunnen om bij te leren.

Een gedachte over “Duidelijke boodschap van Vlaamse scholieren over technologie: graag met visie en niet ’s avonds

  1. Inderdaad terechte opmerking over de ‘visering’ van Smartschool, Pedro. De reden hiervoor is voornamelijk de herkenbaarheid. Als we het in het advies de hele tijd hebben over ‘digitale leerplatformen’ weten leerlingen niet waar VSK het over heeft, vandaar… Maar een bredere opsomming was inderdaad beter geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.