Kim Ki-hoon verdient 4 miljoen dollar per jaar… als leerkracht

Zuid-Korea scoort goed in PISA en andere rankings. Vaak wordt daarbij niet vermeld dat er naast het reguliere onderwijs (waar men koos voor grotere klassen om zo de leerkrachten minder les te laten geven opdat ze meer zouden aan professionalisering doen) er een hele markt is ontstaan rond bijscholing in privé-instellingen, bekend onder de naam hagwons. Er zouden ondertussen meer bijschoolleerkrachten zijn dan gewone leerkrachten.

En markt is misschien echt wel het juiste woord, want veel gevraagde leerkrachten kunnen meer vragen. En Kim Ki-hoon is veelgevraagd. Hij schreef ondertussen 200 boeken, werkt 60 uur per week en zorgt voor videolessen (voor 4 dollar per geraadpleegde les) en beantwoordt de vele vragen van aangesloten leerlingen. In de ‘gewone’ lessen zouden 120 leerlingen in de klas zitten. De videolessen zijn als de Khan-academy, maar dan niet gratis.

Yahoo noemt Ki-hoon een rockstar leerkracht. In een recent rapport van de OESO waarschuwt de organisatie Korea voor hun schaduwonderwijs maar het land beseft al langer deze uitdaging. Het is simpel: privé-onderwijs is duur en dus kunnen rijkere leerlingen betere leerkrachten betalen. 8 op 10 ouders zouden in Korea de financiële druk van hagwons voelen.

Lees meer in dit essay dat Amanda Ripley schreef voor The Wall Street Journal op basis van haar nieuwe boek “The Smartest Kids in the World—and How They Got That Way.”. Ze wijst er trouwens terecht op in haar tekst dat het effect van bijscholing relatief is, onderzoek toont vaak weinig effect aan. Ik vermoed zelf dat door de intensiteit dit in Zuid-Korea een stuk een ander verhaal is.

Bedankt @palmaerts om me op dit artikel te wijzen!

7 gedachten over “Kim Ki-hoon verdient 4 miljoen dollar per jaar… als leerkracht

  1. Pingback: Boek: De slimste kinderen ter wereld (en hoe ze zo werden) | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: Boek: De slimste kinderen ter wereld (en hoe ze zo werden) | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

  3. Pingback: Doping in PISA-land: Korea en de bijlesindustrie | X, Y of Einstein?

  4. Pingback: Wat je niet uit PISA-cijfers haalt… | X, Y of Einstein?

  5. Pingback: Na de (dure) bijlessen voor leerlingen, nu bijlessen wiskunde voor ouders in Singapore | X, Y of Einstein?

  6. Pingback: Doping in onderwijs, ook in Vlaanderen? | X, Y of Einstein?

  7. Pingback: Na golf van zelfmoorden in Hong Kong: onderwijssysteem moet anders | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.