De PISA-landenfiche voor België bevat nog een paar interessante elementen

*update*: ondertussen is de brochure van de Universiteit Gent ook online gekomen met een beknopt overzicht van de Vlaamse resultaten. Je kan ze hier downloaden.

Er zijn ook aparte fiches per land (spijtig genoeg niet per regio, daarvoor is het wachten op een update van de UGent PISA-site), en deze bevatten nog enkele interessante elementen voor België:

Over ongelijkheid en allochtone leerlingen:

In Belgium the proportion of students with an immigrant background went up from 11.8% in 2003 to 15.1% in 2012. In 2012, immigrant students in Belgium performed 52 score points below that of non-immigrant students, after taking account of the socio-economic background of students. This difference is significantly higher than the OECD average but has significantly improved since 2003, when it was 67 score points.

Over spijbelen en het gevolg:

In Belgium, 11% of students reported that they had skipped either classes or whole days of school in the two weeks prior to the PISA test (OECD average, 25%); and those who had skipped classes or days of school scored significantly lower in mathematics, on average, than those who hadn’t.

Graag naar school gaan:

Students in Belgium are largely satisfied with their school and have positive feelings towards school: 68% of students feel that they belong at school (OECD average, 81%), 88% make friends easily (OECD average, 87%). Some 85% of students reported that they feel happy at school (OECD average, 80%) and 78% believe that conditions are ideal in their school (OECD average, 61%).

Schrik en motivatie

Students in Belgium have relatively low levels of intrinsic motivation in mathematics. For example, in Belgium, only 24% of students agreed or strongly agreed that they look forward to their mathematics lesson, compared with the OECD average of 36%.
In Belgium, student report average levels of mathematics anxiety compared with the OECD average. For example, across the OECD 31% reported that they feel nervous when doing mathematics problems, compared with 34% in Belgium. Girls reported more maths anxiety than boys, both in Belgium and in other OECD countries.

2 gedachten over “De PISA-landenfiche voor België bevat nog een paar interessante elementen

  1. Pingback: Waarom ik nu al respect heb voor iemand die minister van onderwijs wil worden (commentaar) | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: Ik werk graag op een hogeschool | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.