Trendrapport van Kennisnet: Technologiekompas voor het onderwijs

Deze blogpost is een beetje voor de volledigheid, voor wie het trendrapport 2013-2014 van Kennisnet nog niet zou hebben zien passeren. Ik kreeg van een van de betrokkenen het bericht dat mijn blogpost vorige week over het digitale normaal in feite wel een stuk past bij dit rapport, maar dan vooral omdat ze ook de hype cycle van Gartner gebruiken die een stuk mijn post inspireerde.

De voorbije dagen verschenen er al enkele lezenswaardige commentaren die ik enkel maar kan onderschrijven:

  • Wilfred Rubens geeft een mooie samenvatting op zijn blog, maar spaart de kritiek niet als hij het rapport klasseert onder technologisch determinisme:
    “Wat me opvalt in deze rapportage is de eenzijdige aandacht voor de invloed van technologie op ons onderwijs. Didactiek en onderwijsontwerp lijken er niet veel toe te doen of worden geautomatiseerd binnen datagedreven onderwijs. In mijn optiek is er echter veel meer sprake van complexe interactie tussen sociale, culturele, economische en technologische ontwikkelingen, en veranderende opvattingen over leren, opleiden en onderwijs. Deze interactie maakt de invoering van technology enhanced learning ook zo veel meer complex dan de invoering van technologie op zich.” (lees meer hier)
  • Pierre Gorissen legt uit waarom technologiekompas een beter woord is dan trendrapport.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.