Internetters kennen Heartbleed, maar doen er weinig aan (Linda Duits)

Heartbleed.svgEen van de dingen waar we online erg goed in zijn, is ons druk maken waar anderen zich online druk over zouden moeten maken. Het liefst gaat dat natuurlijk over internetdingen. Heartbleed, een lek in de cryptografische programmeerbibliotheek OpenSSL, was zo’n onderwerp. De programmeerfout hield in dat gevoelige gebruikersinformatie mogelijk op de spreekwoordelijke straat zou komen te liggen. Op sociale media werd mensen aangeraden hun wachtwoorden te veranderen. Daarnaast werd er geklaagd over gebrek aan zorgen over Heartbleed bij ‘het grote publiek’. Hoe terecht is dat verwijt? Pew Internet onderzocht hoe Amerikaanse internetgebruikers gereageerd hebben op Heartbleed.

De onderzoekers namen een telefoonsurvey af onder een representatieve steekproef van de Amerikaanse bevolking van 18 jaar en ouder. Zestig procent van Amerikaanse volwassenen had van Heartbleed gehoord. Onder internetters was dat 64 procent. Negentien procent had veel over dit nieuws gehoord. Ter vergelijking: van de respondenten 51 procent veel gehoord over Rusland en de Oekraïne. Hogeropgeleiden wisten vaker van Heartbleed.

Aan de mensen die van Heartbleed hadden gehoord is vervolgens gevraagd hoe onveilig ze zich voelden. 29 procent vond dat hun informatie gevaar liep. Het is opvallend dat een hoger percentage dan dat stappen ondernam: 39 procent is iets gaan doen om hun informatie te beschermen (zie advies Mashable). Het mereendeel (69 procent) van de internetters denkt in het algemeen dat informatie veilig is.

Wat zegt dit nu? Hoe moeten we deze cijfers interpreteren? Pew doet daar geen uitspraak over. Het bereik van het nieuws is relatief groot: twee derde van de internetters wist van het lek. Het meest zorgwekkend hier is de groep die vervolgens hun wachtwoord heeft veranderd: nog niet vier op de tien uit de groep. Mensen wisten dus wel wat er speelde, maar voelden zich niet geroepen actie te ondernemen

Een gedachte over “Internetters kennen Heartbleed, maar doen er weinig aan (Linda Duits)

  1. Pingback: Leeswijzer april: over privacy, digitaal pesten, hackathons en meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.