Dossier Straffe school. De grenzen van sanctioneren verkend

Gisteren publiceerde het Kinderrechtencommissariaat een nieuw dossier rond sanctioneren op school:

Hoe ga je om met situaties die uit de hand lopen? De vraag leeft bij leerkrachten en directies van basis- en secundaire scholen, en bij leerlingen en ouders. Het liefst van al willen ze die situaties voorkomen. Dit dossier schetst het wettelijke kader van sanctioneren op school: wat mag en wat mag niet? We reiken inspirerende praktijkvoorbeelden aan. Vertrekkend van de klachten die binnenkomen bij onze Klachtenlijn, verkennen we de grenzen van sanctioneren. Soms blijven kansen onderbenut en is uitsluiting een te snelle weg. We moeten er alles aan doen om iedereen aan boord te houden. Aandacht voor sancties moet samengaan met aandacht voor zorg op school. Dit dossier vraagt daarom ook aandacht voor de integriteit van de leerling, voor participatie en voor de schoolinfrastructuur.

Download het dossier hier.

In De Standaard kan je ook wat meer lezen:

Sommige maatregelen zijn gewoon niet wettelijk. Zo nemen scholen persoonlijke spullen als gsm’s of mp3-spelers voor dagen of weken in beslag. ‘Kan niet’, zegt Vanobbergen. ‘Alleen de politie mag dat doen. De regel is: op het einde van de dag – soms al na een lesuur – geef je die dingen terug. Als we scholen daarop attent maken, blijken ze soms niet op de hoogte van de regelgeving.’

Vanobbergen kan niet concluderen dat de Vlaamse scholen te streng optreden. ‘Maar ze hebben nog te weinig oog voor wat ze met de straf willen bereiken. Ze zijn nog te weinig gericht op herstel. Het uitgangspunt zou moeten zijn zo veel mogelijk leerlingen aan boord te houden.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.