Wiskunde-angst van mama en papa kan negatief effect hebben op wiskundeprestaties van zoon of dochter

Het onderzoek van de Universiteit van Chicago heeft een zeker ‘no shit, Sherlock’-gehalte, maar ik moet toch af en toe de Britse speurder kunnen vermelden. Wiskunde-angst is een onderwerp waar al veel onderzoek naar gedaan is. Eerder onderzoek toonde al dat de houding van leraren (in lager onderwijs) tegenover wiskunde een invloed hadden, maar ook de ouders blijkt uit dit onderzoek bij 483 kinderen en hun opvoeders.Terwijl de (hoge) erfelijkheid van goed of minder goed zijn in wiskunde is vastgesteld, kunnen ouders volgens dit nieuwe onderzoek via hun eigen gedrag ook de houding tegenover wiskunde doorgeven. Hiervoor gebruikten de onderzoekers een vragenlijst voor de ouders waarbij ook gemeten werd hoe vaak de ouders hun zoon of dochter helpen met hun huiswerk.

Wat blijkt: de angst beïnvloedt de schoolresultaten het meest negatief… als de ouders frequent helpen bij het huiswerk. (Vandaar dat de onderzoekers vermoeden dat er naast de erfelijke component ook andere factoren meespelen).

De onderzoekers stellen dat dit niet betekent dat je je kind niet zo vaak moet helpen (ander onderzoek suggereert wel zoiets) maar stellen voor dat ouders zelf geholpen worden met hun angst.

Abstract van het onderzoek:

A large field study of children in first and second grade explored how parents’ anxiety about math relates to their children’s math achievement. The goal of the study was to better understand why some students perform worse in math than others. We tested whether parents’ math anxiety predicts their children’s math achievement across the school year. We found that when parents are more math anxious, their children learn significantly less math over the school year and have more math anxiety by the school year’s end—but only if math-anxious parents report providing frequent help with math homework. Notably, when parents reported helping with math homework less often, children’s math achievement and attitudes were not related to parents’ math anxiety. Parents’ math anxiety did not predict children’s reading achievement, which suggests that the effects of parents’ math anxiety are specific to children’s math achievement. These findings provide evidence of a mechanism for intergenerational transmission of low math achievement and high math anxiety.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.