Nu even serieus over de politie die sociale media screent tijdens Pukkelpop

Enkele jaren geleden was Pukkelpop het bewijs van de kracht van sociale media. Vandaag is sociale media en Pukkelpop terug nieuws want de politie gaat via Twitcident Facebook, Twitter en Instagram checken op onregelmatigheden. Er is een hele lijst van trefwoorden samengesteld waarop zoekrobots de vele berichten rond Pukkelpop zullen checken.

De gevolgen laten zich raden: twitter has a field day. De stormloop aan valse berichten is niet bij te houden, en ik beken, ik kon me ook niet inhouden:

In De Morgen maakt Jan Nolf terechte bedenkingen bij de screening an sich, maar een kleine opmerking van hem wil ik even verdiepen. De ere-vrederechter schrijft namelijk dat het wellicht achterhaald is, en ik denk dat hij wellicht gelijk heeft.

Ja, Facebook, Twitter en zeker Instagram zijn nog steeds populair, maar de voorbije jaren hebben jongeren de publieke tijdlijn steeds vaker ingeruild en vooral aangevuld met meer intieme vormen van sociale media. Intiem in de betekenis dat het slechts met een kleine groep mensen gedeeld wordt. Facebook kent groepen en vooral de populaire messenger en dan hebben we het nog niet over Whatsapp en het zeer populaire Snapchat.

Wat zou jij doen als je snode plannen zou hebben (bijvoorbeeld meezingen met The Offspring, zowat een halsmisdaad imho)? Zou je dat open en bloot zetten op je tijdlijn? Of zou je, als je dit echt met mensen wil delen of enkelingen wil aanspreken om mee te zingen (don’t), dan eerder enkele van die meer intieme kanalen gebruiken?

Vooral hoop ik op goed weer op Pukkelpop en fijne muziek. Ik zie de beelden wel verschijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.