De tiener die sociale media de rug toekeerde, het vervolg…

Koen, @phovid, reageerde deze nacht op mijn post gisteren over Essena O’Neill die sociale media de rug toekeerde met de waarheid.

De reacties zijn niet van de lucht en Koen vond enkele video’s van andere sociale media tieners die stellen dat Essena een hoax is. Niet dat ze niet zou bestaan, maar wel dat het stoppen met sociale media een slimme manier is… om nog meer aandacht te trekken.

En ook nog:

Ondertussen reageerde Essena ook terug:

Please, this isn’t about my personal life. Those I trusted spreading rumours… this is my exact point about social media. WE MUST USE OUR VOICES FOR GOOD AND POSITIVE CHANGE. Why not talk about this movement as a concept? Why not talk about all the documentaries and books I have here that truly helped me? Why not use this as purely an example of social media reliance. Human beings are capable of so much more than gossip, cool pictures and ironic captions. Let’s talk about real things happening globally that matter. Love the people around you and don’t live in my phone, that’s all my point is.”

Er zijn nog een pak meer reacties positief en negatief, check hier.

En Essena? Wel gestopt is ze niet echt. Ze post nu intensief op Vimeo:

https://vimeo.com/144421923

En ze heeft een nieuwe website: letsbegamechangers.com. Is quitting smoking social media the hardest thing to do?

In feite is het niet zozeer de media die Essena wil verlaten, maar haar houding tegenover een echt en denkbeeldig publiek dat ze wil aanpassen. Het publiek is zowel echt als denkbeeldig omdat er enerzijds een pak volgers zijn, anderzijds omdat Essena er een pak verwachtingen bij legt waarvan ze enkel indirect kan weten of deze correct zijn aan de hand van commentaren en likes. Wat we hier zien is een stuk growing up in public, waarbij de jongedame op ietwat dramatische wijze haar plaats probeert te zoeken. Ondertussen is er wel (tijdelijk?) een debat over echt en fake op sociale media.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s