Een gevaar van een (fout) motiverend lesbegin? Het kan net minder motiveren voor leren.

Stel je voor: je begint je les met een grappige video of nog beter een video met een goocheltruc. Misschien een mooi idee om de aandacht van je leerlingen te vatten? Ik zou toch nog even opnieuw naar je voorbereiding kijken voor een ander motiverend lesbegin, want nieuw onderzoek toont dat het de nood voor leren zelfs kan verminderen.

In dit Australisch onderzoek onder leiding van Simon Moss werden 224 deelnemers random in 3 groepen verdeeld. De eerste groep kreeg een video te zien van een goocheltruc (een man die doormidden gezaagd werd), een tweede zag een circusact en de derde groep kreeg geen video te zien. Bij de groep die de goocheltruc te zien kreeg, kreeg een deel ook te horen hoe de truc in elkaar zat.

Vervolgens kregen alle deelnemers de zelfde video te zien waarin in 2 minuten les gegeven werd over het brein. Na deze les moesten de deelnemers verschillende vragen over hun gemoedstoestand beantwoorden, de ervaringen bij de les en kregen ze ook een testje over de inhoud van de breinles.

De resultaten van de groep die de goocheltruc zag waren niet zo best. De groep die niet de uitleg kreeg over hoe de truc in elkaar zat, hadden minder nood voor leren dan de andere groepen, of beter: ze voelden minder nood aan nadenken. Maar nog opvallender: alle deelnemers die de truc bekeken voelden zich minder betrokken bij de eigenlijke les dan de 2 andere groepen. Toch is er ook nog een belangrijke relativering: de effecten zijn behoorlijk klein en de goocheltruc bleek geen negatief effect te hebben op het eigenlijke leren.

Dit onderzoek is natuurlijk behoorlijk beperkt – en het gaat over het effect bij een les van 2 minuten… – en de onderzoekers willen zeker niet zeggen dat een motiverend lesbegin niet een goed idee is. Wat het onderzoek wel duidelijk maakt, is dat je goed moet nadenken wat je vooraf doet. We weten dat leerlingen een ogenschijnlijke paradox voorschotelen bij het begin van de les, wel degelijk werkt, maar dan is het wellicht een probleemstelling dat met de les te maken heeft. Ik vind het zelf een raar idee om je motiverend lesbegin helemaal los te zien van de inhoud van je les. Het is dan misschien een manier om de aandacht van je leerlingen te proberen te vatten, maar het kan dan dus – volgens dit onderzoek – ook anders uitpakken.

Abstract van het onderzoek:

Background and aims

Lecturers often present entertaining videos, or organize a variety of amusing demonstrations, to foster student engagement or to encourage critical analysis. Magic tricks, in particular, have been shown to activate neural circuits that underpin motivation or problem-solving and, therefore, could be beneficial during lectures. Nevertheless, we hypothesize that, unless the method that underpins these tricks is revealed, students may ruminate over possible explanations, distracting attention from the lecture material.

Sample and methods

To test these arguments, in this study, 224 participants watched a video of a magic performance, watched a video of a circus act, or watched no video at all. In half the participants who watched the magic performance, the secret that underpinned the trick was disclosed. Next, participants watched a psychology tutorial, before answering questions that assessed engagement, need for cognition, and comprehension of the material.
Results

If the secret was withheld, magic tricks diminished subsequent need for cognition but did not affect comprehension. Furthermore, magic tricks tended to diminish engagement with the subsequent tutorial. These effects, however, were small.

Conclusion

Future research is warranted to ascertain whether information that is embedded within a magic trick, rather than presented after the trick, is more likely to be remembered or understood later. This research could clarify when performance can enhance or disrupt student engagement.

Een gedachte over “Een gevaar van een (fout) motiverend lesbegin? Het kan net minder motiveren voor leren.

  1. Pingback: Een gevaar van een (fout) motiverend lesbegin? ...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s