De onderwijshervorming: het is voorbij en toch ook niet

De onderwijshervorming van het secundair onderwijs is er, met als voorgestelde naam ‘het witte vrijdag-akkoord’. De komende dagen en weken zal er veel over gepraat worden in het parlement, in de media,… Maar laten we even verder kijken.

Enerzijds betekent dit akkoord dat het voorbij is: het plan Monard uit 2009 is niet meer. Nu, dat plan was al heel erg verwaterd in het compromis dat het masterplan was en in de bevestiging eerder door deze regering. De brede eerste graad is er niet meer bij, zeker niet nu er een duidelijke basisoptie moet gekozen worden in het tweede jaar van die zelfde eerste graad. Dit is slecht nieuws voor de volgende ministers van onderwijs die dit idee wel genegen zijn, want een nieuwe hervorming terwijl de vorige nog aan het uitrollen is, ligt zelden goed. Idem met de afschaffing van ASO, TSO, BSO en KSO.

Anderzijds betekent dit akkoord dat het nog niet voorbij is. De scholen krijgen in dit akkoord heel veel vrijheid, wat ook al in het Masterplan zat. Maar de vraag is wie die vrijheid zal nemen. Zullen scholen dit zelf doen, of zullen de koepels en netten hun scholen oproepen toch veel verder gaan en dichter aansluiten bij wat in het oorspronkelijke plan zat? Ik hoorde zonet op Radio 1 Caroline Gennez al een oproep doen die hiermee ongeveer overeenkwam, en je kan ook zoiets lezen in de eerste reactie van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Wellicht heeft het gemeenschapsonderwijs als net het hier makkelijker dan de Guimardstraat, maar dit alles is iets wat de toekomst zal moeten uitwijzen. En dan is er nog het provinciaal onderwijs dat traditioneel sterk staat met technische en het onderwijs van steden en gemeenten. Door de vrijheid die het akkoord laat, zijn de methodescholen wellicht niet ontevreden.

Het is ook te zien hoe in deze regering en de partijen aan de macht in de komende regeringen staan tegenover deze overkoepelende organisaties. Het is een publiek geheim dat dit van partij tot partij nogal kan verschillen.

Ja, er is dus een akkoord, maar het verhaal is nog lang niet ten einde.

Een gedachte over “De onderwijshervorming: het is voorbij en toch ook niet

  1. Pingback: Misschien is 1 september 2019 toch een beter idee? | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s